A neandervölgyi ember láthatta utoljára ezt az üstököst

A neandervölgyi ember láthatta utoljára ezt az üstököst
A neandervölgyi ember láthatta utoljára ezt az üstököst

Január végén érkezik a legutóbb a neandervölgyiek korában itt járt üstökös, a C/2022 E3 (ZTF). Ha minden jól megy, akkor talán szabad szemmel is észlelni lehet az égi tüneményt a hónap végén, olvasható a planetology.hu portálon.

Az üstökös 50 ezer éve járt itt utoljára, és talán a neanderölgyi ember az eget kémlelve megcsodálta. A szakértők jelenleg 5 magnitúdó körül várják a maximális fényességet, ami, ha minden igaz a szabad szemmel láthatóság határán van. A láthatóságot a Hold fázisa azonban mérsékelni fogja, ennek ellenére érdemes lesz távcsövet is a kézbe venni. Bár a szabad szemes észlelés kihívás lesz az amatőr csillagászoknak, azonban korántsem lehetetlen vállalkozás.

Az érdeklődőknek érdemes nyomon követni az üstökös útját, és fényszennyezéstől mentes helyről várni a csillagvadászatot, amilyen a zselici csillagvizsgáló.

Ez az utolsó lehetőség a találkozásra

Nehéz választ adni arra, hogy mennyire új vendég a Naprendszerünkben. Ötvenezer éves távlatban nehéz pontos jelentést adni az útjáról, sok a bizonytalanság ezt illetően. A számításoknak vannak olyan kimenetelei, amelyek arra utalnak, hogy 10-15 ezer év körüli keringési idővel rendelkezett és 52 ezer évvel ezelőtti látogatásánál a Jupiter módosította a pályáját.

Sajnos az is valószínű, hogy soha többet nem lesz a Földről is szabad szemmel látható vendége a Naprendszerünknek. Ugyanis 2020-as Szaturnusszal történt találkozás akkora hatást gyakorolt rá, hogy lehetséges, hogy soha többet nem tér vissza.

search icon