A nepáli tigrisek száma ismét emelkedik, de az emberek elleni támadások riadalmat keltenek

A nepáli tigrisek száma ismét emelkedik, de az emberek elleni támadások riadalmat keltenek
A nepáli tigrisek száma ismét emelkedik, de az emberek elleni támadások riadalmat keltenek

Nepál tigrisállománya 12 év alatt majdnem megháromszorozódott – jelentette be az ország miniszterelnöke. A halálos kimenetelű támadások számának növekedése után azonban egyre nagyobb aggodalomra ad okot a nagymacska visszatértének emberi ára.

A 2010-es 121-es mélypontról a legújabb felmérés szerint a bengáli tigrisek nepáli állománya 355-re emelkedett, amit Sher Bahadur Deuba miniszterelnök a pénteki nemzetközi tigrisnap alkalmából ismertetett.

A természetvédők elismeréssel nyilatkoztak arról, hogy Nepál az orvvadászat visszaszorításával, a nemzeti parkok bővítésével és a szomszédos Indiával közös vadvédelmi folyosók létrehozásával sikeresen segítette a nagymacska talpra állását.

Nepál az első a tigrisek által határolt 13 ország közül, amely frissíti adatait a szeptemberben a kelet-oroszországi Vlagyivosztokban tartandó csúcstalálkozó előtt, amelyen a nagymacska védelmére tett globális erőfeszítéseket értékelik.

2010-ben a kormányok kötelezettséget vállaltak arra, hogy a következő kínai tigrisévre, azaz az idei évre megduplázzák a világ vadon élő tigrisállományát. A tigrisek száma 2010-ben elérte az eddigi legalacsonyabb értéket, 3200 egyedet, míg egy évszázaddal korábban még 100 000 volt.

Nepálban azonban a közelmúltban több tucat emberre irányuló tigris támadás miatt egyesek azt mondják, hogy a védett területek közelében élő közösségek nagy árat fizetnek az állat visszaszerzéséért.

A Kathmandu Post szerint az elmúlt három évben 104 tigris támadás történt védett területeken belül. Az áldozatokat gyakran tűzifa gyűjtése, jószágok legeltetése vagy az erdőben való élelemkeresés közben támadták meg.

Shiv Raj Bhatta, a WWF Nepál természetvédelmi programigazgatója szerint a tigrisek számának növekedése jó hír, de figyelmeztetett, hogy az ország a nagymacska helyreállításának új szakaszába lép, amelyben az embereknek meg kell tanulniuk együtt élni a tigrisekkel.

Mayukh Chatterjee, az IUCN ember és vadvilág közötti konfliktusokkal és együttéléssel foglalkozó szakértői csoportjának tagja elmondta, hogy a növekvő tigrispopulációval kapcsolatos problémák nem korlátozódnak Nepálra, és a tigriskörzet kormányainak gondosan kell kezelniük a helyzetet. Chatterjee az indiai nemzeti parkokban az emberek elleni tigris-támadások okait vizsgálja. Megállapította, hogy a ragadozók által elkövetett esetek ritkák, és az incidensek többségét véletlen találkozások okozzák.

Forrás (theguardian)

search icon