A partmenti városok a klímaváltozás tűzvonalában állnak
A partmenti városok a klímaváltozás tűzvonalában állnak

A klímaváltozás komoly veszélybe sodorja, illetve eltűnéssel fenyegeti a vízpartra épült városokat, amelyeknek ezért a legjobban kellene küzdeniük a felmelegedés ellen.

Míg évezredekig a tenger adta előnyök miatt épültek metropoliszok a partok mentén, addig mára az eddig életet adó, a kereskedelmet és a kultúrát tápláló vizekből lassan ellenségek lesznek és világszerte százmilliók lakhatása és élete kerül veszélybe.

A Yahoo cikke az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) publikálatlan jelentéstervezetére hivatkozik, mely felvázolja az előttünk álló jelentős éghajlati fenyegetéseket, melyek közül az egyik legproblémásabb a partmenti városok helyzete.

Ahogy a jelentés fogalmaz, a vízparti városoknak most „az élvonalban kell harcolniuk” a klímaváltozással szemben. A városokra és lakóikra „nehéz döntések várnak”, amikor az áradások és a viharok egy gyakoribbá és intenzívebbé válnak majd.

A jelentéstervezet szerint az emelkedő tengerszint tömeges migrációt indukál majd, egész városok és néhány alacsonyabban fekvő szigetország lakossága kényszerül majd elhagyni otthonát. Ahogy a cikk írja, a világ népességének nagyjából egytizede kevesebb mint 10 méterrel van a tengerszint felett.

Az előrejelzés szerint 2100-ra a tengerszint még akkor is legalább 60 centiméterrel magasabb lehet a mostaninál, ha a felmelegedés jóval két fok alatt maradna. A szakemberek szerint ráadásul a tengerszint emelkedés akár évezredekig is folytatódhat.

Mindannyian abban a tudatban élünk, hogy egyszer meg fogunk halni. Ugyanilyen módon azonban nem gondolunk városokra, pedig a partmenti városok többsége halandó. Sokuk sorsát árvizek pecsételik majd meg.

–mondja Ben Strauss, a Climate Central vezérigazgatója és vezető tudósa

A jelentéstervezet arra is kitér, hogy vannak a városoknak önvédelmi lehetőségeik. Fontos lépés lehet a parti ökoszisztémák helyreállítása, illetve gátak, partfalak építése, mint amilyen például a nemrég elkészült Velencét védő gát, a Mose.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon