A ragadozók egyre éhesebbek a gyorsan melegedő tengerekben

A ragadozók egyre éhesebbek a gyorsan melegedő tengerekben
A ragadozók egyre éhesebbek a gyorsan melegedő tengerekben

A bolygó felmelegedése az óceánok felmelegedését is jelenti. A tengerek szívják fel az emberiség által a Földön felhalmozott hő több mint 90 százalékát. Tavaly az óceánok felmelegedése rekordot döntött.

Ez az emelkedő tengeri hőmérséklet számos kedvezőtlen hatással jár, például a tengerszint emelkedésével, az antarktiszi gleccserek destabilizálódásával és a tengeri ökoszisztémák megzavarásával. És ahogy David Attenborough dokumentumfilmje, az Our Planet (A bolygónk) szemléletesen bemutatja, a melegebb óceánok megfosztják a korallzátonyokat az algáktól, és kifehérítik azokat. A Science című folyóiratban nemrégiben közzétett új kutatás most egy újabb problémás következményt tár fel: Az alábbiakban részletezett bizonyítékok szerint a ragadozó halak többet esznek a melegebb vizekben. Ez számos, a táplálékláncban lejjebb lévő fajt veszélyeztethet.

A fokozott mértékű ragadozásnak fő oka az, hogy a ragadozók több energiát égetnek el. Minél magasabb a vízhőmérséklet, annál több energiát igényel a táplálékláncban magasan elhelyezkedő állatok számára, hogy aktívak maradjanak. Ez arra ösztönzi a ragadozókat, hogy több táplálékra vadásszanak.

Az, hogy mennyit kell enniük, a víz hőmérsékletétől függ” – nyilatkozta a Mashable-nek Neil Hammerschlag, a Miami Egyetem tengeri ökológusa. Az óceánok felmelegedésének a ragadozókra gyakorolt hatása nem egységes a tengerekben, mivel a különböző szélességi fokokon a hőmérséklet nagymértékben változik. A ragadozás intenzitása, ahogy a szerzők nevezik, a magasabb szélességi fokokon (a sarkokon) a legalacsonyabb, és az Egyenlítőhöz közelebbi melegebb vizekben kifejezettebb.

A kutatócsoport az óceán különböző részein zajló ragadozói tevékenység nyomon követésére tintahalakat használt csaliként. Egy órával azután, hogy a csalit a tengerben hagyták, a biológusok a melegebb vizekben intenzívebb ragadozást tapasztaltak, ami azt jelenti, hogy több csali fogyott el. És ahogy a kutatók várták, a leghidegebb vizekben a ragadozói aktivitás szinte nullára csökkent.

Bizonytalan, hogy az energiaigényesebb, éhesebb ragadozók hosszú távon milyen hatással lesznek a zsákmányállatokra. A bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a gyorsan melegedő világban egyes zsákmányállatfajoknak nagyobb mértékű ragadozással és egyedszámuk csökkenésével kell számolniuk.

Forrás (mashable.com)

search icon