A szakértők aktív 2021-es hurrikánszezont jeleznek előre az Atlanti térségben
A szakértők aktív 2021-es hurrikánszezont jeleznek előre az Atlanti térségben

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) meteorológusai közelménye szerint a 2021-es hurrikánszezon aktívabb lesz, mint az 1990 utáni években megszokottak. A klímaváltozás továbbra is feszegeti a szövetségi kormányzat katasztrófákra való reagálási képességét, illetve azt is, mi tekinthető egyáltalán szokásosnak, tipikusnak vagy rutinszerűnek ezenaz időjárási jelenségek kapcsán.

Ha az előrejelzések helytállónak bizonyulnak, 2021 lesz a hatodik egymást követő év, amikor a hurrikánszezon aktívabb lesz a szokásosnál. Bár a tavalyi rekordot döntő hurrikánszezonnál kevésbé aktív lehet, a NOAA várakozásai szerint 2021-ben 13-20 elnevezett vihar várható (1990 óta 14 volt a jellemző), 6-10 hurrikán (korábban 7 volt a jellemző), és 3-5 nagyobb hurrikán 3-as vagy erősebb kategóriájú (korábban ehhez képest 3 volt a jellemző). A szakemberek szerint a szokásosnál melegebb atlanti felszíni hőmérséklet fogja táplálni ezeket a viharokat.

Az hogyan tud helyt állni az állam a hurrikánok okozta károk kezelésében még kérdéses. A 2017-es Harvey hurrikánhoz hasonló viharok utáni helyreállítás, a COVID-19 oltási helyek kezelése, a gyermekek elszállásolása, valamint a szakértők szerint rendkívül pusztító, aszályos erdőtüzek okozta szezonra való felkészülés miatt a katasztrófavédelmi ügynökségben 29%-kal kevesebb vészhelyzeti dolgozó áll készenlétben, mint a tavalyi hurrikánszezon kezdetén.

(EcoWatch)

(fotó: Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon