A tenger egészségesebbé tesz?
A tenger egészségesebbé tesz?

A tengerparti lakosok és nyaralók évszázadok óta érzik, de a tudósok csak nemrég kezdték el vizsgálni a tengerpart lehetséges egészségügyi előnyeit. A Bécsi Egyetem Környezetpszichológiai Csoportjának Sandra Geiger által vezetett új kutatása 15 ország adatait felhasználva megerősíti a közvéleményt: A tengerpart közelében élni, és különösen a tengerpartot látogatni, országtól és személyes jövedelemtől függetlenül jobb egészségi állapotot eredményez.

Az az elképzelés, hogy az óceán közelsége javíthatja az egészséget, nem új. Angliában már 1660-ban orvosok kezdték népszerűsíteni a tengeri fürdőzést és a tengerparti sétákat az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt. Az 1800-as évek közepére a tengeri levegő jótékony hatását már széles körben népszerűsítették a tehetősebb európai polgárok körében. Az orvostudomány technológiai fejlődése a 20. század elején a természetesebb gyógymódok visszaszorulását eredményezte, és csak nemrégiben váltak ismét népszerűvé az orvosszakmai körökben.

A Lora Fleming professzor által vezetett Tengerek, óceánok és közegészségügy Európában című projekt részeként 14 európai országban, illetve Ausztráliában több mint 15 000 résztvevőt kérdeztek meg a különböző tengerrel kapcsolatos tevékenységekről és saját egészségükről alkotott véleményükről

– írja cikkében a medicalxpress.com.

A Communications Earth & Environment című folyóiratban közzétett eredmények meglepték a csapatot. A kutatás vezető szerzője elmondta, hogy mind a 15 országban következetes és egyértelmű mintákat láttak, amivel bebizonyítotték, hogy mindenkinek előnyös a tengerpart közelsége, nem csak azoknak, akik nyaralni járnak oda.

A kutatók szerint a tengerpartokhoz való hozzáférés potenciális előnyeinek megértése a társadalom minden tagja számára kulcsfontosságú. Dr. Paula Kellett, az Európai Tengerügyi Testület munkatársa úgy fogalmazott, hogy a partjainkhoz való egyenlő és fenntartható hozzáférés jelentős egészségügyi előnyeit figyelembe kell venni, amikor az országok kidolgozzák tengeri területrendezési terveiket.

(Forrás: medicalxpress.com)

search icon