A termesztett hús lehet a jövő?
A termesztett hús lehet a jövő?

A Magic Valley egy ausztrál élelmiszeripari vállalat, amely termesztett hústermékeket fejleszt a jövőbeni fehérjeigény kielégítésére. Legújabb vívmánya a termesztett sertéshús, mely olyan sejtekből származik, melyeket humánus módon nyernek ki élő sertésekből. A kinyert sejteket ezután egy innovatív technológiával tenyésztik tovább. 

Ez az új technológia lehetővé teszi, hogy a kinyert sejtek a végtelenségig osztódjanak, izommá és zsírrá alakuljanak továbbá állítólag ez a módszer mindenféle húshoz, nem csak sertéshúshoz használható, amely egy fenntartható megoldáshoz vezethet.

Más élelmiszer vállalatokkal ellentétben a Magic Valley nem támaszkodik magzati szarvasmarha-szérumra (FBS), mint növekedési táptalajra termékeihez. Ehelyett saját, szabadalmaztatott növekedési közeget fejlesztettek ki, amely állati eredetű anyagtól mentes.

A vállalat darált elsősorban sertéshússal foglalkozik, és úgy tervezik, hogy a feldolgozott termékek körülbelül 20%-ban tartalmaznak termesztett anyagot. Ez a mennyiség lehetővé teszi, hogy hatékonyan reprodukálják a hagyományos darált hús íz-, zamat- és aromajellemzőit, így biztosítva a fogyasztók számára a megfelelő étkezési élményt.

Jelenleg az ilyen sertéshúsból készült darálthús előállítási költsége 33 dollár/kg, amely a hagyományos sertéshús-árakhoz képest magasnak tűnhet, de az innovatív előállítási módszer még csak a kezdeti lépéseknél tart, a Magic Valley a jövőben 3,30 $/kg-os előállítási költséget céloz meg.

Az élelmiszeripari vállalat szerint a termesztett hús globális piaca 2040-re eléri a 630 milliárd dollárt, ami óriási lehetőséget jelent Ausztrália számára, hogy profitáljon és hozzájáruljon az ENSZ fenntartható fejlődés céljaihoz. A következő lépésként a vállalat a termesztett marhahúsba fog belevágni, és a hatósági jóváhagyás 2024-re várható.

(Forrás: greenqueen)

search icon