A vándormadarak segíthetik a növényeket az éghajlatváltozás hatásaival való megbirkózásban
A vándormadarak segíthetik a növényeket az éghajlatváltozás hatásaival való megbirkózásban

A felmelegedés fokozódásával az állatok nagy része átvándorol megfelelőbb klímájú területekre, a növényfajok számára azonban ez sokkal nagyobb kihívást jelent. A túlélésük kulcsa alapvetően az, hogy milyen messzire tudják eljuttatni a magjaikat.

A Nature című tudományos folyóiratban a napokban publikált tanulmányból az derül ki, hogy ebben a folyamatban a vándormadarak komoly segítséget jelenthetnek a növények számára, hiszen több akár több száz kilométeres távolságokba képesek elszállítani a magokat.

A jelenlegi éghajlatváltozás olyan gyors ütemben zajlik, hogy sok növénynek a szokásosnál sokkal messzebbre kell eljuttatnia a magjait.

–mondta a tanulmányt vezető Juan Pedro González-Varo, a Cádizi Egyetem munkatársa

A kutatás során a szakemberek olyan madárfajokra fókuszáltak, amelyek gyümölccsel táplálkoznak és széthordják a magokat. Az eredményeiket az érintett növények gyümölcshozásának idejére és a madarak vándorlási mintáira alapozták. Európa-szerte 13 erdős vidéket vizsgáltak, 46 madár- és 81 növényfaj közti 949 interakciót tanulmányozva.

Ahogy az a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál cikkéből kiderül, az érintett területeken élő növények mindössze 35 százalékának a magjait szórják szét a tavasszal északra vándorló madarak. Ezzel szemben a 86 százalékuk magjait juttatják el a madarak ősszel a melegebb területekre. (A két arány azért nem 100 százalék, mert bizonyos növények magjait tavasszal északra és ősszel délre is elviszik a madarak.)

Ahhoz, hogy egy növényfaj magjait az északra vándorló madarak széthordják, február és április között kell gyümölcsöt hoznia. Az ilyenkor gyümölcsöt hozó növényeknek nagyon hosszú a gyümölcstermő periódusa, ilyenek a borókafenyők vagy nagyon késői, mint a vadborostyáné.

–jegyezte meg González-Varo.

Noha az összes európai vándormadár ugyanazt az irányt követi (tavasszal északra, ősszel délre repül), a tanulmány azt mutatja, hogy az úgynevezett palearktikus fajok – a Közép-Dél-Európában vagy Észak-Afrikában telelő madarak – juttatják el a legnagyobb eséllyel az európai növényeket a hidegebb földrajzi szélességekre.

Megállapítottuk, hogy a hidegebb területeket célzó, északi irányú szétszórást csak kis számú vándormadárfaj végzi, amelyek egy részére fenyegetést jelent a vadászat.

–tették hozzá a szakemberek.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon