A világon elsőként vezethetik be a karbonvámot
A világon elsőként vezethetik be a karbonvámot

Az Európai Unió a világon elsőként vethet ki vámot az olyan áruk behozatalára, melyekhez magas szén-dioxid-kibocsátás kapcsolódik. A szabályozás még pontosítás alatt áll, de az EU 2026-tól életbe léptetné a szabályozást.

A szén-dioxid-kibocsátási díjat (karbonvám) első körben az acél, a cement, a műtrágya, az alumínium és a villamos energia behozatalára vetnék ki. Ezzel egyben az európai ipar védelmét is biztosítani kívánják a gyengébb környezetvédelmi szabályokkal rendelkező országokban előállított olcsóbb árukkal szemben.

Ez jelentős előrelépés az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

–mondta Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a miniszterek brüsszeli ülése után

Az uniós országok pénzügyminiszterei kedden megállapodtak a szabályozás alapvető kereteiben, de a konkrétumok tisztázásához még további tárgyalásokra lesz szükség.

Erőfeszítéseket teszünk az ipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése érdekében. (…) Nem akarjuk, hogy ezek az erőfeszítések hiábavalóak legyenek, mert olyan termékeket importálunk, amelyek több szenet tartalmaznak.

–tette hozzá a francia pénzügyminiszter

A karbonvám részét képezi az EU éghajlatváltozási szakpolitikai csomagjának, amelynek célja, hogy 2030-ig 55%-kal csökkentse az unió kibocsátását az 1990-es szinthez képest. (Reuters)

search icon