A víz útja – Csaptól a Dunáig

A Greendex csatornáján a Kék Bolygó Alapítvány első videója bemutatja a víz útját, kezdve a csaptól a szennyvíztisztításon át, egészen a tisztított szennyvíz Dunába való visszaengedéséig.

Tudtad, hogy a Földön található víz, alig több mint 1%-a édesvíz, de a vízszükséglet 2050-re 50%-al emelkedik. Mi itt a Kárpát medence közepén előkelő helyen vagyunk. Még szomszédjainkhoz képest is kiemelkedő a csapvizünk minősége, de ez nincs mindenhol így. Hiszen előreláthatólag, alig több, mint 2 évtized múlva a Föld lakosságának 40%-a szenved majd ivóvízhiányban.

Attól függően hol élünk, különböző forrásból kerül a csapba a víz. Legnagyobb arányban, a folyóink közeléből, csápos kutakból származik, ahol természetes úton a folyók kavicságya szűri a vizet. De vannak még ásványvíz minőségű karsztvizeink, fúrt kutjaink és végül felszíni víztározóink is.

Budapest éves szennyvízmennyisége összesen 3-4 Velencei-tónak felel meg, melynek a harmadát az ország legnagyobb szennyvíztisztítója, az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep tisztítja. A legnagyobb tárgy, amit kiszedtek a szűrők az egy mosógép volt, de mostanában a nedves örlőkendők okozzák a legnagyobb galibát.

Jó megismerni a víz útját, így aki látta, már nem tekinti evidensnek az ivóvizet, és megbecsüli azt, ami máshol valódi kincs.

search icon