A zöld technológia támogatására indult pályázat a hazai cégeknek
A zöld technológia támogatására indult pályázat a hazai cégeknek

Ismét megnyílt a lehetőség hazai szervezetek előtt a Nyugat-Balkáni Zöld Központ támogatásával a magyar zöld technológia és szaktudás alkalmazására a balkáni országok klímavédelmi vállalásainak teljesítése érdekében – mondta Dr. Örlős László, a Nyugat-Balkáni Zöld Központ ügyvezető igazgatója a KLíMA – Zöldpolitikai Percek podcast beszélgetése során.

A beszélgetés során Örlős László elmondta, hogy szükséges a vissza nem térítendő európai uniós támogatások világa mellett a hazai cégek globális versenyben való részvételét is elősegíteni, hogy ebben a közegben is megállják a helyüket.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a nyugat-balkáni régió jelentős kihívásokkal és komoly fejlesztési igényekkel rendelkezik a klímaváltozás szempontjából – a levegőminőség például az egyik legrosszabb a térségben Európán belül. Ugyanakkor jó hír, hogy erősödik a megújuló energiákkal kapcsolatos tudatosság, a régió legtöbb országában egyre több figyelmet fordítanak erre.

A podcastban szó esett a Zöld Központ által támogatott sikeres, illetve jelenleg futó projektekről is,amelyek elsősorban a projektgenerálásra fókuszálnak. Ezek a projektek a beruházási lehetőségek felmérésével, a beruházási stratégiák előkészítésével, illetve klasszikus kapacitásfejlesztéssel és uniós jogharmonizációval segítik a térséget.

Örlős László kiemelte a Zöld Központ egy új kezdeményezését is, ez egy olyan tudásbázis felállítására irányul, amely az összegyűlt hazai adatok és a zöldgazdasági átállás területén sikeres kezdeményezések példái által támogatja a régióban a klímaváltozással kapcsolatos klímaadaptációs tevékenységeket.

A beszélgetés során az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Zöld Központ ismét meghirdette pályázatát a magyar zöldtechnológiai tudás balkáni piacra lépésének támogatására, amelynek keretében 400 millió forint vissza nem térítendő forrásra lehet pályázni 60-80% közötti támogatási intenzitás mellett hazai cégeknek, egyetemeknek és alapítványoknak olyan projektekkel, amelyek segítik a balkáni országok klímavédelmi vállalásainak megvalósítását. A felhívásra augusztus 6-ig van lehetőség pályázni.

(Forrás: portfolio.hu Kép: pixabay.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon