Ahol „vérzik” a hó, ott felgyorsul az olvadás
Ahol „vérzik” a hó, ott felgyorsul az olvadás

A Sanguina nivaloides nevű algafaj a magashegységek és gleccserek hóval borított területein él, és a szakemberek szerint ahol megjelenik, ott felgyorsítja az olvadást. Épp ezért jelent rossz hírt, hogy a tudósok szerint egyre gyorsabban terjed.

Az első ízben Arisztotelész által a kr.e. harmadik században leírt alga gyorsuló terjedését a légkör magasabb szén-dioxid-koncentrációja okozza, ami aggodalomra ad okot, hiszen a kibocsátási tendenciák egyelőre mindenképp kedveznek az algafajnak.

Bár eddig csak kevés kutatás foglalkozott a Sanguina nivaloides-szel, abban biztosak a kutatók, hogy az algák jelenléte gyorsítja az olvadást: ennek oka, hogy a napsugárzás hatására az algák olyan pigmenteket termelnek, melyek védelmet nyújtanak önmaguk számára, azonban ezzel csökken a felületek fényvisszaverő képessége, tehát összességében jobban melegszik a felszín. A pigmentek piros, bíborvörös színe miatt nevezik az ilyen algatelepeket „hóvérnek is”.

Ez egy ördögi kör. Megpróbáljuk megérteni az összes kapcsolódó mechanizmust, hogy megértsük a folyamat működését és megpróbálhassunk tenni ellene valamit.

– mondja Alberto Amato, a CEA Centre de Grenoble géntechnológiai kutatója

A kérdéses algáéhoz nagyon hasonló hatást fejt ki az erdőtüzekből származó korom is, mely fekete színével szintén csökkenti a havas területek albedóját, magasabb felszíni hőmérsékletet előidézve. (Reuters)

search icon