Akkor is gombázz, ha nem vagy gombász!
Akkor is gombázz, ha nem vagy gombász!

Ne csüggedjen senki, aki szereti a gombát, de nem ismeri, hogy melyik ehető, s melyik nem! Az ősz, főleg amelyik annyira enyhe, mint a mostani, de mégis csapadékos, a lehető legkedvezőbb a termőtestes gombák számára ahhoz, hogy kibukjanak az avar alól a gombázni vágyók örömére.

Juhtúróval töltött kucsmagomba, rántott őzláb, vargányaleves… És már össze is fut az ember szájában a nyál, annyira finom ételek ezek. Elkészítésük pedig nem bonyolult, csak addig, amíg a konyháig eljut a se nem állat, se nem növény gomba. Az Európában honos 4000 termőtestes gomba közül ugyanis 300 mérgező, és nem könnyítik meg a dolgunkat, ugyanis szeretnek egymásra hasonlítani.

Alapszabály, hogy bármilyen nem százszázalékosan felismert gombát mérgezőnek kell tekintenünk.

Így könnyen elkerülhetjük az akár végzetes gombamérgezéseket. Még ha tapasztalt erdőjárók vagyunk is, és gyerekként sokat gombáztunk nagyszüleinkkel, akkor is vizsgáltassuk be a gyűjtött finomságokat. Szerencsére ezt általában bármelyik piacon megtehetjük ingyen és bérmentve, Budapesten még hétvégén is!

Gyakran felmerül a kérdés: mennyi gombát szedhet egy ember? Állami erdészetek területén egy ember maximum 2 kilogrammot, amennyiben nincs külön engedélyünk többet a kosarunkba tenni. Ez sajnos nem túl nagy mennyiség, főleg akkor, ha belegondolunk abba, hogy közel 90 százalékuk víz. Ha végeztünk a gyűjtéssel, azonnal forduljunk egy végzett gombászhoz, hogy a finom vacsora után ne dr. Zacher Gábor ébresszen bennünket…

search icon