Alig szerepel hüvelyes étel a vendéglátóhelyek kínálatában
Alig szerepel hüvelyes étel a vendéglátóhelyek kínálatában

Az emberek többsége nem szívesen választ hüvelyeseket tartalmazó fogást, ha étterembe megy – derül ki a Bonduelle reprezentatív felméréséből. A fogyasztókat az étel kiválasztásakor elsősorban az íz befolyásolja, de a legtöbben nyitottak lennének a változatosabb, izgalmasabb és kreatívabb módon elkészített hüvelyes fogásokra az éttermekben.

A Bonduelle közleménye szerint a vendéglátóhelyek kínálatában ritkán fordulnak elő a hüvelyesek, ételeikkel nem használják ki a hüvelyesekben rejlő gasztronómiai lehetőségek. Mindezt egy 50 hazai vendéglátóhely ételkínálatának elemzésével és több mint 1000 fő bevonásával készített reprezentatív felmérés igazolja.

A kutatásból kiderült, hogy a vendéglátóhelyek kevesebb mint fele (41%) tart húsmentes fogást, ráadásul az ételkínálat is egyhangú: a húsmentes fogások nagyobbrészt a rántott és grillezett sajtokra, vegyes- és cézár salátára, valamint húsmentes levesekre korlátozódnak. Az éttermek többsége (84%) kínál ugyan hüvelyeseket is tartalmazó ételeket, ám az összes vendéglátóhely teljes kínálatát vizsgálva az ételek mindössze 4%-ban volt hüvelyes.

Az eredmény azért is mondható lesújtónak, mert a növényi alapú, rugalmas étrenddel és a napi rendszerességű hüvelyesfogyasztással rengeteget tehetnénk egészségünk és bolygónk megőrzéséért is.

A megkérdezettek 91%-a mindenevőnek, 2%-a vegetáriánusnak, 3%-a vegánnak, 4%-a pedig flexitáriánusnak vallja magát. A válaszadók között fele-fele arányban vannak azok, akik vendéglátóhelyeken csak húsos ételt fogyasztanak, és azok, akik alkalmanként rendelnek húsmentes ételeket is. A felmérés egyik legfontosabb tanulsága, hogy a megkérdezettek fele csak otthon fogyaszt hüvelyeseket, míg mintegy 40%-uk étteremben is szívesen kér ilyen ételeket.

A Bonduelle szeretné bebizonyítani, hogy a hüvelyesekből készült ételek nemcsak finomak, de egyszerűen, gyorsan és változatosan elkészíthetők. Kiváló alapanyagai lehetnek mind a teljes értékű növényi táplálkozásnak, mind az egészséges, tudatos és változatos, a nyugat-európai országokban rendkívül népszerű flexitáriánus étrendnek is.

– mondta Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. marketing- és kereskedelmi igazgatója

A Bonduelle nemrég elindította saját életmód podcast-sorozatát Nem beszélünk zöldségeket! címmel. A sorozat témája az egészséges, tudatos életmód, a növényi alapú, tudatos táplálkozás, a testi-lelki harmónia és a fenntarthatóság.

search icon