Alig van a világon olyan folyó, amelyet nem szennyeztünk el
Alig van a világon olyan folyó, amelyet nem szennyeztünk el

A világ vízgyűjtő területének mindössze 14%-át teszik ki azok a folyók, melyekben az élővilág, elsőrendűen a halak populációja nem szenvedett súlyos károkat.

A folyók és tavak létfontosságú ökoszisztémák, melyek ugyan csak a bolygó 1%-át borítják, de az összes gerince negyede, és nagyjából 17 ezer halfaj otthona, ráadásul emberek milliói számára biztosít táplálékot.

Az eddigi legátfogóbb tanulmányból az is kiderül, hogy a legsúlyosabb problémákat a szennyezés mellett az invazív fajok betelepítése, a túlhalászás és a vizek szabályozása, gátak építése jelenti, azonban egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a klímaváltozás hatása is.

A Science folyóiratban megjelent kutatás közel 2500 folyót vizsgált a világ minden tájáról, és kiemelten kezelte a fajok ökológiai szerepét, és az elmúlt 200 évben a biodiverzitás helyzetében lezajlott változásokat.

A tanulmány megállapításai szerint a legrosszabb helyzetben a nyugat-európai és az észak-amerikai folyók vannak. Kontinensünkön például 93%-kal csökkent a vándorló folyami halak populációja 1970 óta.

A kutatást vezető Sébastien Brosse szerint vannak ugyan biztató változások, az elmúlt évtizedekben Európában például javult a vízminőség, de a változás sebessége úgy tűnik nem elégséges, hogy megállítsa a halállomány gyérülését.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian)

search icon