Állatok, melyeket holnap már nem láthatunk

Állatok, melyeket holnap már nem láthatunk
Állatok, melyeket holnap már nem láthatunk

2021 sem múlt el kihalások nélkül. Az ember terjeszkedése, a természetes élőhelyek pusztulása, a környezetszennyezés több mint 35 ezer állatfajt fenyeget ebben a pillanatban is.

Kéttucatnyian pedig örökre leléptek a porondról, köztük azok az egzotikusnak is mondható állatfajok, melyekről az index.hu számolt be.

Több fajt ugyan megmentettünk, például az óriáspandát, az erszényes ördögöt vagy a szürke farkast, ám két tucat állatot, köztük Amerika legnagyobb harkályfaját, az elefántcsontcsőrű harkályt azonban, úgy tűnik, örökre elvesztettük.

Pedig azt gondolhatnánk, nincsenek veszélyben a harkályfélék, 250 fajuk kopácsol ugyanis szerte a világon. Az elefántcsontcsőrűt viszont 1944 áprilisában látták utoljára Louisiana északkeleti részén, és azóta sem bukkantak nyomára őshonos élőhelyén, az Egyesült Államok délkeleti részén és Kubában.

A guami repülő róka, másik nevén a kis Marianas gyümölcsdenevér a csendes-óceáni Mikronéziában, azon belül a Marianas-szigetekbeli Guamban élt, egészen addig, amíg a vadászat (igen, a helyiek körében csemegének számított) és az élőhelyváltozás miatt örökre elhagyta a földi faunát.

Nem volt velünk sokáig. Csak 1931-ben fedezték fel, amint nagyobb és sokkal gyakoribb rokonaival együtt tanyázik. Az utolsó példány egy nőstény volt, amelyet 1967 márciusában figyeltek meg és próbáltak elkapni. De fürgébb volt az embereknél. Állítólag látták egyet a hetvenes években, a megfigyelést azonban nem tudták igazolni és dokumentálni, ezért most végleg lemondtak róla.

Ahhoz ugyanis, hogy kihaltnak nyilvánítsanak egy állatot, az kell, hogy évtizedeken keresztül ne találkozzunk egyetlen egyeddel sem.

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon