Szép eredményt ért el az ALTEO az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak mellett is
Szép eredményt ért el az ALTEO az erőteljesen mérséklődő villamosenergia-árak mellett is

A jelentős energiapiaci árcsökkenés sem törte meg az ALTEO lendületét: a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett vállalat az első negyedévben is kedvező számokat jelentett. Ezek arra utalnak, hogy a cég eredményességét a 2022-es energiaár-robbanás előtti időkre jellemzőnél jóval magasabb szinten sikerült tartani.

Az első negyedévben is folytatódott az energiapiaci árak mérséklődése, ami kihatással volt az ALTEO mutatóira is. Ebben az időszakban a vállalat 2,6 milliárd forintos konszolidált nettó eredményt ért el, míg a konszolidált EBITDA 4,5 milliárd forint volt. Mindkettő elmarad ugyan a történelmi csúcsot jelentő 2023 első negyedévében elért számoktól, azonban egy évvel ezelőtt az árak is jóval magasabbak voltak az energiapiacokon, ami támogatólag hatott a vállalat tavalyi eredményességére. Az elmúlt időszakban elért vállalati sikerekre reflektált a BÉT Legek 2023 díjátadón ez év márciusában odaítélt elismerés is a „Hosszú távú árfolyamemelkedést elért vállalat” kategóriában.

A vállalat folyamatosan törekszik az optimális teljesítményre

A 2024 első negyedévében tapasztalható energiaárakból kiindulva az ALTEO mostani eredménye kimagasló, hiszen az a normalizálódó energiaárak ellenére is még közel kétszerese az árrobbanás előtti utolsó év, 2021 hasonló időszakában mértnek. Ifj. Chikán Attila, a BÉT prémium kategóriás cégének vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az ALTEO egyik kiemelt üzleti törekvése, hogy az adott energiapiaci körülmények között lehetőleg mindig az elérhető optimális teljesítményt nyújtsa.

Ahhoz, hogy a kedvezőtlenebbé váló külső körülmények között is jól tudjon teljesíteni, a vállalat folyamatosan hajt végre a versenyképességét javító beruházásokat. Ezek javarészt a cég Szabályozási Központjának és kiegyenlítő energiaszolgáltatásainak fejlesztésére irányulnak, mint az a két gázmotor-telepítés, amelyek a második, illetőleg a harmadik negyedévben kezdenek el majd működni. Szintén ide tartozik az év második felében befejezendő akkumulátoros energiatároló-projekt, illetve a negyedév lezártát követően jelent meg a hír, hogy az ALTEO mindösszesen 70MW kapacitású, hálózati energiatárolók telepítésére vonatkozó támogatást nyert el a meghirdetett RRF-pályázaton. A támogatási szerződés aláírása még folyamatban.

A megújuló alapú energiatermelési üzletág az idei első negyedévben kiváló eredményt ért el

A megújuló szegmenst erősíti a néhány hét múlva üzembe álló tereskei naperőmű, amellyel az ALTEO megduplázza napenergia-alapú termelését. Ez is sokat tehet majd hozzá a megújuló alapú energiatermelési üzletág teljesítményéhez, miután az már az idei első negyedévben is kiváló eredményt ért el. A szegmens árbevétele 36, az EBITDA-ja 42 százalékkal emelkedett év per év alapon részint a szélerőműveknek kedvező időjárási viszonyoknak, részint annak köszönhetően, hogy az ALTEO megújuló energiaforrás-alapú erőműveinek még mindig egy jelentős hányada értékesít az energiaárak alakulásától védett KÁT rendszerben, amelyben az alkalmazott árak évről évre az előző évi inflációval vagy ahhoz nagyon közeli mértékben emelkednek.

Ifj. Chikán Attila a megújuló alapú energiatermelés mellett külön kiemelte a hulladékgazdálkodás kiváló teljesítményét: az év első három hónapjában a tavalyi év egészét meghaladó EBITDA-t ért el a szegmens. Mindezt úgy, hogy az árbevétel mindössze 24 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál. Az üzletág természetesen a vállalat fejlesztéseiben is kitüntetett szerepet játszik: jelenleg is zajlik egy olyan beruházás, amellyel az FE-GROUP INVEST Zrt., az ALTEO leányvállalata több mint 15 ezer tonna visszaváltási rendszerben gyűjtött hulladékot képes megfelelően válogatni és kezelni éves szinten, és amelyre 300 millió forintos pályázati támogatást is nyert.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: ALTEO Sajtóinformáció
Kiemelt kép: Canva

search icon