Ambiciózus amerikai tervek a klímavédelemben
Ambiciózus amerikai tervek a klímavédelemben

Ha a képviselőház elő terjesztett törvényjavaslatot elfogadják, akkor az Egyesült Államok felzárkózhat kibocsátási törekvéseiben az Európai Unió mellé.

A Reuters híre alapján az Index számolt be arról a törvényjavaslatról, melynek értelmében 2030-ra az USA-ban előállított elektromos áram 80%-ka, míg 2035-re a 100%-ka szén-dioxid kibocsátás nélkül kell, hogy létrejöjjön.

Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy 2035-től már csak megújulók, illetve nukleáris erőművek állíthatnának elő áramot az országban. Ennél is továbbmegy a javaslat azon előírása, miszerint 2050-re a teljes amerikai gazdaságot karbonsemlegessé kell tenni.

A javaslat fontos eleme az elektromobilitás támogatása és minél szélesebb körű elterjesztése is, különös tekintettel a hátrányos helyzetű közösségek hozzáférésének javítására, ehhez pedig komoly pénzügyi ösztönzőket építettek a leendő törvénybe.

Az persze még kérdéses, hogy a javaslat Joe Biden asztalára kerülhet-e, hiszen mielőtt az elnök aláírhatná a törvényt, azt mind a képviselőháznak, mind a szenátusnak el kell fogadnia. Valószínűleg a javaslat sikeréhez egy-egy részletét át kell majd alakítani, hogy a republikánusok támogatását is elnyerhessék.

Néhány hete írtunk róla, hogy Elon Musk teljes mellszélességgel a karbonadó pártján áll, a demokrata politikusok által beterjesztett törvényjavaslat azonban nem tartalmaz ilyen elképzelést.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Index)

search icon