Amerika táplálkozási irányelvei még mindig figyelmen kívül hagyják az éghajlati válságot
Amerika táplálkozási irányelvei még mindig figyelmen kívül hagyják az éghajlati válságot

Ahhoz, hogy az éghajlat élhető maradjon, a legtöbb tudós egyetért abban, hogy a megújuló energiára való átállás önmagában nem elég – az étkezési szokásokon is változtatnunk kell. A környezetvédelem és a közegészségügy szószólói új stratégiát szorgalmaznak ennek elérésére: a klímaváltozás lebontását be kell építeni az Egyesült Államok hivatalos étrendi irányelveibe, amelyek meghatározzák, hogy mi kerül az országszerte évente elfogyasztott több milliárd ételbe.

Amerikában a Mezőgazdasági és az Egészségügyi Minisztérium ötévente közösen kiadja az irányelvek új változatát. Ezek képezik az alapját a MyPlate (korábban MyPyramid) nevű, a nyilvánosság számára elérhető étkezési útmutatónak, valamint számos, a kormány által támogatott étkezési programnak, például az iskolai étkeztetésnek. Ezek az iránymutatások eddig szűken az emberi táplálkozásra összpontosítottak, de egyesek szerint most már ki kellene terjeszteni őket az éghajlati szempontok figyelembevételére is.

A 2020-2025-re vonatkozó jelenlegi, 150 oldalas kiadás egyáltalán nem említi az élelmiszerek szerepét az éghajlati válságban. A klímavédelmi csoportok szerint ez a felelősségvállalásról való lemondás, miközben az amerikaiak minden eddiginél jobban érzik a bolygó felmelegedésének hatásait.

A fenntarthatósági komponens arra ösztönözné az amerikaiakat, hogy kevesebb húst és tejterméket fogyasszanak, amelyeknek lényegesen nagyobb az éghajlati hatásuk, mint a táplálkozás szempontjából hasonló növényi alapú élelmiszereknek. „Gyakorlatilag lehetetlen lenne még a globális hőmérséklet-változás két Celsius-fokos határértékét is teljesíteni a marhahúsfogyasztás jelentős csökkentése nélkül” – mondta Mark Rifkin, a Center for Biological Diversity vezető élelmiszer- és mezőgazdasági szakpolitikusa.

Walter Willett, a Harvard Közegészségügyi Iskola professzora szerint a jelenlegi irányelvek azt tanácsolják az amerikaiaknak, hogy sokkal több állati terméket fogyasszanak, mint amennyi fenntartható. Az elsődleges étrendi táblázat heti 700 gramm fehérjét ajánl húsból, baromfiból és tojásból, szemben a növényi eredetű élelmiszerekből származó mindössze 140 grammal, bár vannak alternatív táblázatok, amelyek megmutatják, hogy a vegetáriánusok hogyan juthatnak ugyanahhoz a tápanyaghoz hús nélkül. Emellett még mindig napi három adag tejterméket javasolnak, ami valójában nagyon radikális – mondta. „Csak három adag tejterméket ajánlani, és semmit sem mondani a környezeti következményekről teljesen felelőtlen„.

Mivel az amerikaiak többsége rostokban, gyümölcsökben és zöldségekben szenved hiányt, nem pedig állati eredetű termékekben, Rifkin szerint az éghajlatra összpontosító iránymutatás összhangban lenne azzal, amire a lakosságnak táplálkozási szempontból is szüksége van. Rifkin szerint ez segítene más, a húsban gazdag amerikai élelmiszerrendszerből eredő problémák kezelésében is, beleértve a jövőbeli világjárványok kockázatát, az élelmezésbiztonságot és a koncentrált állattartásból származó szennyezést.

Forrás (theguardian)

search icon