Amerikában csökkentenék a marhasús előállításából származó szén-dioxid mennyiségét
Amerikában csökkentenék a marhasús előállításából származó szén-dioxid mennyiségét

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nemrég hagyta jóvá a Low Carbon Beef címkét, amelyet mostantól lehet elhelyezni az Egyesült Államokban a hústermékeken annak érdekében, hogy megkülönböztessék ezt a fenntarthatóbb módon termesztett marhahúst a hagyományos lehetőségektől. A címke elnyeréséhez a szarvasmarhatartóknak legalább 10%-kal alacsonyabb üvegházhatású gázkibocsátást kell felmutatniuk, mint az iparági szabványos alapértékek.

Csakhogy egy tanulmány szerint van ezzel egy kis probléma. Átlagosan 1 kg marhahús előállítása körülbelül 100 kg CO2e-t bocsát ki, ami messze a legmagasabb kibocsátás az élelmiszerek között. A szarvasmarha-ipar ezzel próbál reagálni a marhahús éghajlati lábnyomával kapcsolatos fogyasztói aggodalmakra, mivel egyre több fogyasztó igyekszik összehangolni az éghajlattal kapcsolatos aggodalmait az élelmiszer-vásárlásaival.

Az állattenyésztés ma a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 14,5%-áért felelős, a szarvasmarha-tenyésztés pedig 65%-os arányt képvisel

– írja cikkében Irina Gerry, Change Foods fermentációs élelmiszertechnológiai vállalat fő munkatársa.

Az ENSZ szerint az állattenyésztésből származó kibocsátások csökkentésének számos módja van. A takarmány minőségének javítása, precíziós takarmányozás és metáncsökkentő adalékanyagok alkalmazása. Az újrahasznosítási erőfeszítések fokozása és a veszteségek minimalizálása a körkörös biogazdaság érdekében szintén hatékony lehet.

Általánosságban elmondható, hogy bármennyire is ellenszenvesek lehetnek a takarmánytelepek azok számára, akiknek fontos az állatok jóléte, az iparosított rendszerek általában hatékonyabbak az állatok élelmiszerré alakításában. A regeneratív legeltetés hívei a szikla és a neheze között találják magukat, amikor egy fenntarthatóbb és kíméletesebb élelmiszer-rendszer előmozdításán fáradoznak, miközben a szarvasmarha-alapú termékek előállításához szükséges hatalmas erőforrásokkal kell megküzdeniük, függetlenül a módszertől.

Van van érv a tehenek korlátozott regeneratív legeltetése mellett is, mivel ez helyreállíthatja a leromlott talajok egy részét. Továbbá a haszonállatok döntő szerepet játszanak néhány legszegényebb országban, mivel jövedelmet biztosítanak és a kistermelők számára kulcsfontosságú táplálékforrásként szolgálnak.

(forrás: greenqueen.com)

search icon