Ami nélkül nincs élet: ma van a talaj világnapja
Ami nélkül nincs élet: ma van a talaj világnapja

December 5-én ünnepeljük a Talaj világnapját, ennek alkalmából pedig összegyűjtöttünk egy csokorral a témáról szóló cikkeinkből. Az elmúlt években számos talajmegújító és -regenerációs mozgalom indult, melyek nyomán egyre több gazda műveli új szemlélettel a földjét. A Greendexen több ilyen kezdeményezésről is beszámoltunk, mert mi is úgy látjuk: egészséges talaj nélkül nincs fenntartható mezőgazdaság.

A talajmegújító mezőgazdálkodás egyik legjelentősebb hazai képviselője, Kökény Attila volt Holnapután című podcastunk egyik leghallgatottabb idei műsorának vendége. Ezen túl interjút is adott nekünk, de a Somogy vármegyében élő és gazdálkodó agrármérnök, Berend Ferenc is mesélt gazdaságáról, ahol több mint 10 éve szántás és talajforgatás nélkül műveli földjét.

Több cikkünkben is foglalkoztunk a probléma bemutatásával. A kutatók szerint már nagyon régóta rosszul műveljük a talajokat, ennek eredményeként pedig sokfelé ijesztő mértékű a talajromlás és az erózió.

Remek dokumentumfilmek közül válogathatunk, ha el szeretnénk mélyülni a témában. Ilyen például a Kiss the Ground, melyben több híresség is feltűnik, és sokat látott szakemberekkel és gazdákkal mutatják be a kihívást és a megoldás lehetőségeit.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is számos előadás foglalkozott a fenntartható talajműveléssel. Bakocs Marcell növényvédelmi szakmérnök és agronómus a talajkímélő nagyüzemi növénytermesztés lehetőségeiről tartott előadást.

Kiemelt kép: canva

search icon