Átadták Európa legnagyobb zöld hidrogént előállító üzemét
Átadták Európa legnagyobb zöld hidrogént előállító üzemét

A napokban üzembe helyezte a Shell Európa legnagyobb, hidrogén előállítására használt elektrolizáló berendezését Németországban – tudósít az Euractiv beszámolója nyomán az azonnali.hu.

A berendezés két és fél évnyi építkezés után az olajcég egyik legnagyobb olajfinomítójában, a Köln melletti Rheinland-finomítóban kezdte meg működését. A több mint 20 millió euróba (jelenlegi árfolyamon körülbelül 7 milliárd forint) kerülő projektet az Európai Bizottság is támogatta. A Shell új üzeme várhatóan megközelítőleg 1300 tonna zöld hidrogén előállítására lesz képes évente.

A legelterjedtebb hidrogénelőállítási technológiák egyelőre még fosszilis energiahordozókból indulnak ki, elsősorban a földgázból állítanak elő hidrogént, mivel a földgáz fő alkotóelemének, a metánnak négy hidrogén- és egy szénatomból álló molekuláiból jelenleg így lehet a legolcsóbban tiszta hidrogénhez jutni. A folyamat viszont környezetszennyező hatással jár, mivel a leválasztott szénatom szén-dioxid formájában távozik a légtérbe.

Erre adhat választ az elektrolízis-technológia, amely a hidrogént szinte teljesen karbonmentesen tudja előállítani: ezt hívják zöld hidrogénnek.

Az új mechanizmus lényege, hogy (lehetőleg megújuló) elektromos áram segítségével szétválasztják a két hidrogén- és egy oxigénatomból álló vízmolekulákat, így hidrogént és oxigént hozva létre. A légkörbe jutó, vagy más módon hasznosított oxigén pedig nem jár környezetszennyező hatással.

Az elektrolizáló által előállított hidrogént első körben olajfinomításra fogják használni a Shell finomítójában. Az évenként előállított 1300 tonna hidrogén azonban egyelőre még a töredékét adja a Rheinland-finomító energiaszükségletének: a finomítónak ugyanis évente több mint 180 ezer tonna hidrogénre van szüksége.

A Shell egyébként a Refhyne névre keresztelt elektrolizátor további bővítését tervezi – 2024-re a tervek szerint már a teljes finomítót elláthatná hidrogénnel.

A hidrogénen alapuló technológia két alapvető problémára, az energiatárolásra és az energiaigényes ágazatok karbon semlegesítésére is megoldást jelenthet szakértők szerint, az elektrolízis-technológiának ugyanis nagyon fontos előnye, hogy a folyamat által előállított hidrogént el lehet tárolni.

(Forrás: azonnali.hu Kép: pexels.comA fotó csak illusztráció)

search icon