Autóval mennénk nyaralni az idén
Autóval mennénk nyaralni az idén

Egy friss felmérés szerint a magyarok 86%-ka csak saját autóval indulna el a nyaralni, ha a koronavírus azt lehetővé teszi majd. Az utazások közel fele belföldre, 40%-ka kül- és belföldre egyaránt irányulna.

A nem reprezentatív felmérést az autó abroncsokat forgalmazó Apollo Vredestein Kft. megbízásából készítették, a cég célja pedig az volt, hogy ezzel is felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a megfelelő állapotú gumiabroncsok használata, a biztonságos utazás érdekében.

A válaszadók többsége számára a Balaton a kedvenc, mellette belföldön Eger, Hajdúszoboszló, Zalakaros és a Mátra voltak a legnépszerűbb uticélok, míg külföldön Horvátország, Olaszország, Ausztria és Görögország számít vonzónak.

A gumiabroncsokkal kapcsolatos kérdések egy része arra irányult, hogy a gépkocsitulajdonosok honnan informálódnak a gumik megvásárlása előtt. Ebből az derült ki, hogy az abroncsokon megtalálható EU-s címke — mely hasonló az elektroikai cikkeken található jelzésekhez — a megkérdezettek több mint 60%-át nem befolyásolja a döntésében.

Érdekes látni, hogy bár a megkérdezettek jelentős része az abroncsteszteket tartja a legfontosabbnak vásárlás előtt, az EU-s címkét sokkal kevesebben veszik figyelembe. Fontos, hogy a címkéket is ismerjük és az ott lévő adatokat értelmezzük. 2021 májusától új EU-s rendelet lép hatályba és a megújított címke vizuális információkat is tartalmaz majd a gumiabroncs teljesítményéről hó vagy jég esetén.

– mondta Mikolai Béla, az Apollo Vredestein Kft. szakértője

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy az autósok többsége tisztában van azzal, hogy a használt gumiabroncs nem egyszerű hulladék, így azokat megfelelő helyen, akár a gumisműhelyben, le kell adni. Így újrahasznosításuk megoldott.

Érdekes, hogy a felmérés szerint mindössze a válaszadók tizede venne igénybe tömegközlekedést a nyaraláshoz, az azonban nem derült ki a cég közleményéből, hogy ebbe a repülés is beletartozik-e.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon