Az aszály miatt feleannyi mézet termeltek a méhészek a Tisztántúlon
Az aszály miatt feleannyi mézet termeltek a méhészek a Tisztántúlon

Békés megyében jelenleg 1200 méhész és mintegy 65-70 ezer méhcsalád van. A nyári aszály miatt, főként a Dunától keletre a szokásos mézmennyiség felét tudták a méhészek előállítani – mondta az MTI-nek hétfőn a Békés Megyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület alapító elnöke.

Haász Ferenc elmondta, hogy repce és akácméz még úgy-ahogy lett, de az olajretek, a hárs és a Békés megyében leginkább jellemző napraforgó az aszály miatt szinte semmi mézet nem adott, emiatt pedig vegyes mézet sem sikerült itt előállítani. Aki nem vándoroltatja a méheket, méhcsaládonként jellemzően 35-40 kilogramm mézet tud pergetni, ezzel szemben viszont aki utaztat, az majdnem a dupláját, 65-70 kilogrammot. Idén ennek körülbelül a felét sikerült elérni, és főként az járt rosszul, aki nem vándorolt – közölte.

1 millió aláírás a méhek védelmében

Haász szerint tovább súlyosbítja a helyzetet az is, hogy mintegy hat hete nincs felvásárlás a nagybani piacon. Ennek okát egyrészt az Ukrajnából vámmentesen, nagy mennyiségben az unióba érkezett mézben látja, ami túlkínálatot okozott. Másrészt a felvásárlók is óvatosabbak, nem mernek nagy mennyiséget beszerezni a jelenlegi helyzetben egyre inkább luxuscikknek számító termékből

A szakember hangsúlyozta, a méz hordóban hosszú ideig eltartható, viszont bekristályosodik, és az egyre növekvő gázárak miatt túl drágává válhat az a megoldás, hogy melegítéssel ismét folyóssá tegyék. „Egy kamionnyi méz esetén ez többmillió forint nagyságrendű plusz költség lehet” – közölte.

A közeledő karácsonyi időszak szerinte maximum a piaci és a háztáji értékesítést pezsdítheti némileg fel, ám az a forgalomnak mindössze 25 százalékát teszi csupán ki. A nagybani piacokon a mézminősítéssel már el kellett volna indulnia a folyamatnak, de ennek nincs semmi jele – mondta Haász. Mézhiányra a szakember ugyanakkor nem számít, mint mondta, az „ország idén kétarcúvá vált”, és a Dunántúlon jó évet zárnak a méhészek.

Erre figyelj, ha nem akarsz hamisított mézet venni!

Az energiaárak emelkedése a méhészeknél a szállítási, utaztatási költségben jelentkezik, illetve a nyersanyagárak – főként a cukor – drágulása a méhek őszi etetését, az élelempótlás költségét emelheti meg. Ez a hatás jövőre jelentkezik majd, ahogyan azt is akkor látják, ha a nem megfelelő tápanyagpótlás miatt elpusztulnak a méhek – közölte Haász Ferenc.

(Forrás: MTI)

search icon