Az egészséges kutya vegán
Az egészséges kutya vegán

Egy több mint 2500 kutya étrendjét és egészségügyi állapotát nyomon követő tanulmány eredményei szerint a teljes értékű vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára, mint a hagyományos, hús alapú étrend. A kutatás során egyébként hét általános egészségügyi mutatót, valamint 22 gyakori betegséget vizsgáltak.

Az adatok szerint a hagyományos, hús alapú étrenddel táplált kutyák csaknem felének volt szüksége nem rutinszerű gyógyszeres kezelésre, de a vegán étrenddel táplált kutyáknak csak egyharmada. A kedvencek vegán étrendje mellett szólhat az a korábbi kutatás is, mely szerint a kutyák ugyanolyan ízletesnek találják a vegán étrendet, mint a hagyományos kutyatápot.

A kutatás, melyről a Guardian számolt be, egyedülálló abban a tekintetben, hogy korábban még nem készítettek ennyire átfogó tanulmányt a témában. Ahogy a tanulmány vezető szerzője, a Winchesteri Egyetem professzora, Andrew Knight mondja, az eredmények alapján „a kutyák számára a legegészségesebb és legkevésbé veszélyes étrend a táplálkozás szempontjából a teljes értékű vegán étrend”.

A vizsgált kutyák egy részét egyébként nyers húsos táppal etették. Az eredmények szerint ezek a kutyák valamivel egészségesebbek voltak, mint a vegánok.

Úgy tűnt, hogy a nyers húsos étrendnek csak kismértékben jobbak az egészségügyi eredményei, de ezek a kutyák lényegesen fiatalabbak voltak, ami egészségügyi előnyt jelent számukra. Korábbi tanulmányok jelentős része azt is kimutatta, hogy a nyers húsos étrendek sokkal inkább fertőzöttek kórokozó baktériumokkal és parazitákkal.

–mondta Knight professzor

Bár a mostani eredmények igen fontosak, azok megerősítéséhez további kutatások kellenek. Knight szerint a következő lépcsőfok az lehetne, ha egy kutatási létesítményben vizsgálhatnák az állatok étrendjét és annak hatását. A mostani, kérdőívekre alapozott kutatás módszertanából adódóan lehetnek torzítások az eredményben.

A kutyák vegán táplálkozásának területén számos kutatás folyik, ez a tanulmány pedig tovább bővíti annak előnyeit alátámasztó bizonyítékok sorát. Jelenleg azonban hiányoznak azok a megbízható adatok, amelyek feltérképezik a vegán étrend nagyszámú kutya hosszú éveken át történő etetésének egészségügyi következményeit, ezért várjuk a további kutatásokat arról, hogy ez hosszú távon megfelel-e a kutyák táplálkozási igényeinek.

–mondta Justine Shotton, a Brit Állatorvosi Kamara elnöke

Mint írják, a világon jelenleg mintegy 470 millió háziállatként tartott kutya él, az adatok alapján pedig egyre nagyobb részüket tartják vegán étrenden. 2020-ban világszerte mintegy 9 milliárd dollár értékben adtak el vegán állateledelt, az ágazat pedig ugrásszerűen növekszik.

search icon