Az éghajlatváltozás hatására egzotikus növények teremnek Angliában

Az éghajlatváltozás hatására egzotikus növények teremnek Angliában
Az éghajlatváltozás hatására egzotikus növények teremnek Angliában

A rekord forró és száraz nyári időjárás miatt egyre több egzotikus növény, köztük füge és avokádó kezdett teremni az Egyesült Királyságban.

Egyes, korábban szobanövénynek gondolt fajták most sikeresen nőnek a szabadban, miközben a hagyományos brit kerti fajták nehézségekkel küzdenek.

A Royal Horticultural Society (RHS) előrejelzése szerint a csapadékosabb tél és a melegebb, szárazabb nyár, valamint a csapadékmennyiség nagyobb változékonysága kedvező feltételeket teremt néhány egzotikusabb növény számára.

Bolygónk a mintegy 200 évvel ezelőtti ipari forradalom óta 1,1 Celsius-fokot melegedett, amit a tudósok az ember által okozott éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe. A Met Office szerint az Egyesült Királyságban a felmelegedés valamivel gyorsabb, mint a globális hőmérséklet-emelkedés átlagos üteme.

Az észak-angliai kertek is érzik a hatását, köztük a Harrogate-ben található Harlow Carr, ahol 2020 óta szubtrópusi kertet alakítottak ki. A banán, a különböző dáliák és a gyömbér egyes fajtái egyre inkább túlélik a telet, és jól érzik magukat az idei hosszú napos időjárásban.

A szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy az ideihez hasonló forró, száraz nyarak folytatódása negatívan hat majd a termesztésre, mivel minden növénynek vízre van szüksége a növekedéshez.

A hosszú nyarak kezdetben meleg fogadtatásra találhatnak az Egyesült Királyságban, és izgalmas lehetőséget kínálnak az új, egzotikus élelmiszernövények termesztésére” – magyarázza Chris Atkinson, a Greenwichi Egyetem Természeti Erőforrások Intézetének növénytudósa, de figyelmeztet, hogy a vízhiány problémát jelent bármilyen növényfajta hatékony termesztése szempontjából.

Forrás (bbc.com)

search icon