Az éghajlatváltozás veszélyezteti a városi fák egészségét és túlélését

Az éghajlatváltozás veszélyezteti a városi fák egészségét és túlélését
Az éghajlatváltozás veszélyezteti a városi fák egészségét és túlélését

Egy új tanulmány szerint a fajok több mint fele már most is megérzi a hőséget. A városokban élő tölgyek, juharok, nyárfák, szilfák, fenyők és gesztenyék a több mint 1000, az éghajlatváltozás miatt veszélyeztetett fafaj között vannak.

A tudósok a meglévő fák jobb védelmét és szárazságtűrő fajták telepítését szorgalmazzák, hiszen a fák hűsítő hatásúak és árnyékot adnak, élhetőbbé téve a városokat.

A városi területeken sok fa már most is stressznek van kitéve az éghajlatváltozás miatt, és ahogy melegszik és szárazabb lesz az idő, úgy nő a potenciálisan veszélyeztetett fajok száma” – nyilatkozta Manuel Esperon-Rodriguez, az ausztráliai Penrithben található Western Sydney Egyetem munkatársa.

A városi és utcai fák javíthatják a fizikai és mentális egészséget, fontosak a társadalmi beilleszkedésben, és enyhíthetik a hőmérséklet-emelkedés hatásait – ami a világjárvány idején nagyon is érezhető volt, mondta.

Mindezeket az előnyöket főként a nagy, érett fák biztosítják, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a ma ültetett fák eljussanak majd abba a szakaszba, ahol a jövő generációi számára is biztosítani tudják ezeket az előnyöket” – mondta a BBC Newsnak.

A kutatók a Global Urban Tree Inventory (Globális városi fakészlet) adatbázisát használták – amely a 78 ország 164 városában ültetett több mint 4000 különböző fát és cserjét tartja nyilván -, hogy felmérjék a globális felmelegedés várható hatását az utcák mentén és a parkokban ültetett fákra.

Az elemzett 164 város közül néhány városban a fafajok több mint fele már most is veszélyben van az emelkedő hőmérséklet és a csapadékmennyiség változása miatt. És 2050-re ez az arány az előrejelzések szerint több mint kétharmadra emelkedik.

Forrás (bbc.com)

search icon