Az éjszaka, amikor minden életre kel! – Múzeumok Éjszakája 2022 – Programajánló
Az éjszaka, amikor minden életre kel! – Múzeumok Éjszakája 2022 – Programajánló

Magyarország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén is a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, ezúttal június 25-én rendezik meg, immár 20. alkalommal. Az eseménysorozaton kiállítások, koncertek, előadások, családi programok és sok más szórakoztató program várja az érdeklődőket, méghozzá baráti áron. Szemezgettünk egy kicsit a számunkra legérdekesebb programok közül, úgyhogy tegyél fel főni egy kotyogós kávét, mert kezdetét veszi a véget nem érő éjszaka!

A válogatósoknak sem lehet kifogásuk!

Az esemény nem titkolt célja, hogy felkeltse a művészetek iránt azok érdeklődését is, akik egyáltalán nem járnak a hétköznapokban múzeumokba, kiállításokra.

A jubileumi Múzeumok Éjszakáján 431 intézmény várja a látogatókat több mint 2500 programlehetőséggel, így még a válogatósabbak is megtalálják a kedvükre valót a kínálatban. A fent említett attrakciókon kívül interaktív és családi programokon is részt vehetünk, így a gyermekekkel érkezők sem fognak unatkozni.

A látogatócsúcs 2019-ben dőlt meg, amikor mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak a rendezvényre. A szervezők remélik, hogy a koronavírus-járvány hullámait követően (Kopogjuk le!) idén is megközelítik, vagy akár túlszárnyalják ezt a bűvös számot.

Ne is vesztegessük az időt, nézzük, milyen programokon vehetsz részt szombat délutántól egészen vasárnap hajnalig!

Hova érdemes ellátogatni? Szemezgessünk!

A nemrég megnyílt Magyar Zene Háza is csatlakozott a jubileumi eseményhez „A zene mindenkié” szlogennel várják a muzsika szerelmeseit június 25-én. Programkínálatukkal a zene számtalan élményét kívánják feltárni a látogatók előtt kiállításokkal, koncertekkel, közös zenéléssel, énekléssel, táncolással, dínomdánommal.

Lesz zenetörténeti kiállítás, vetítés és több ingyenes koncert. Aki eddig nem látogatott el a különleges építészeti stílusú létesítményhez, mindenképp érdemes benéznie a Múzeumok Éjszakáján.

A természet és az állatvilág szerelmeseinek az Állatorvos-történeti Gyűjtemény is kedveskedik izgalmasnak ígérkező programokkal. Különböző kiállítások mellett sor kerül élő nyest-, nyuszi-, fácán-/galamb-, tengerimalac-, görög teknős-, süni- és görénybemutatókra is. A szülők állatorvosok előadásait, tapasztalatait hallgathatják, miközben a gyerkőcök állatos társasjátékokkal, kirakósokkal, memóriajátékokkal múlathatják az időt. Ha ez még nem lenne elég, az Állattudományi Egyetem parkja egy esti kincskeresésre is hívja a kalandorokat.

A növényrajongók is otthon érezhetik magukat a Múzeumok Éjszakáján, hiszen a Budapest Galériában növényekkel kapcsolatos kiállítások, illetve növénycsere várja a nagyérdeműt.

„Hozd el a megunt, kinőtt, túlszaporított növényedet, és vigyél haza helyette egy másikat! Kérjük, hogy csak egészséges, olyan állapotban lévő növényeket hozz a cserére, amelyeket te is szívesen befogadnál!” – szól a felhívás.

Haladjunk egy kicsit délre, a Ludwig Múzeum irányába. A Kortárs Művészeti Múzeum többek között workshopokkal várja az érdeklődőket A múzeum új közösségi terében az érdeklődők játékos növényeket készíthetnek és ültethetnek. A program inkább gyermekeknek, családosoknak ajánlott.

Ha hozzám hasonlóan kiskorod óta bújod a régészeti tanulmányokat, filmeket, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti homokozója neked való. Megismerheted a régészek izgalmakkal és felfedezésekkel teli munkáját, emellett fény derül arra is, milyen utat jár be a műtárgy az ásatástól a múzeumig, kiállítóteremig.

A Műcsarnokban elsajátíthatod az üvegfújás technikáját, ami egyedülálló élményt nyújthat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Üvegművészek is csatlakoznak a workshophoz, és csapolt cseh sörök társaságában élvezheted, ahogyan a mesterség nagyjai különböző üvegtárgyakat alkotnak.

A Szépművészeti Múzeum LEGO-foglalkozásokat tart. Az Országos Meteorológia Szolgálat lehetőséget biztosít arra, hogy a képernyőről már jól ismert időjárás-jelentőktől kérdezz. A Természettudományi Múzeum pedig 10. századi nomád fegyverbemutatót tart. Szóval tényleg lesz minden, ami szem-szájnak ingere.

Természetesen ez említettek mellett számos művészeti és irodalmi kiállítást, programlehetőséget is rejt magában a Múzeumok Éjszakája. Azt tanácsoljuk, hogy a honlapon böngészed át a településeden található múzeumok kínálatát!

Vidéken is áll a bál!

„Idén Szolnok városa lesz a kiemelt helyszín. A városban 23 intézményben várják változatos programokkal a látogatókat. Idén első alkalommal 9 Szolnok környéki település is csatlakozott az eseményhez, összesen több mint 150 programot szerveznek” – nyilatkozott a 24.hu-nak Szalay Ferenc, a város polgármestere.

A megyeszékhelyen látogatható lesz a MÁV óvóhelye, színes programokkal várja az érdeklődőket a Damjanich János Múzeum, illetve a RepTár Szolnoki interaktív repülőmúzeum mellett a Sorkatona Múzeum is.

A Muzej event@hand applikációban is kiemelt helyet kapott Szolnok, így a helyiek bőségesen válogathatnak a lehetőségek között.

Még odaérek a rendezvényre?

Ne aggódj, nem maradtál még le semmiről! A jegyek a Múzeumok Éjszakáján résztvevő múzeumokban személyesen is megvásárolhatók, valamint a jegymester.hu oldalán is beszerezheted a karszalagod. Vidéken egyértelműbb a helyzet: a belépőjegyeket a múzeumokban tudod megvásárolni. Ne bízz semmit a véletlenre, tekintsd meg a részleteket a hivatalos weboldalon!

A művészetek szerelmeseinek ezúttal a pénztárcájukat sem kell félteniük. A felnőttkarszalag (amely érvényes valamennyi budapesti programra) mindössze 2200 Ft-ba kerül, a gyermekjegy 1000 Ft-ba, 6 éves kor alatt pedig ingyenesen látogathatóak az események.

Hogyan tudok a leggyorsabban közlekedni a múzeumok között?

Bennem minden évben felmerül a kérdés, hogyan lenne érdemes praktikusan közlekedni, hiszen rengeteg idő elmehet a múzeumok közötti ingázással. Ez a probléma értelemszerűen a fővárosban releváns.

A már említett applikáció segítségével előre megtervezheted a napi utazásod, illetve az idei karszalagok már érvényesek a „MU” jelzéssel ellátott BKK-különjáratokra is. A többi tömegközlekedési eszköz igénybevételéhez azonban szükséges a már megszokott lyukasztás vagy bérlethasználat. A múzeumi buszjáratok menetrendjéről az alábbi oldalon tájékozódhatsz.

Jó szórakozást!

search icon