Az energiadrágulás és a hőség elhozta a nyakba akasztható légkondik idejét
Az energiadrágulás és a hőség elhozta a nyakba akasztható légkondik idejét

Az egyre gyakoribb és súlyosabb hőhullámok az emberi test hűtését lehetővé tevő új megoldások kifejlesztésére ösztönzik a vállalatokat és a kutatókat. Az elmúlt években létrehozták a hordozható és hordható mini légkondicionálók gyorsan növekvő piacát.

Ahogyan a globális felmelegedés miatt egyre forróbbak a nyarak, úgy erősödik világszerte a hűtési igény is. Ez jellemzően az ingatlanok és a járművek levegőjének klímaberendezéssel történő hűtését jelenti, egy új trendnek köszönhetően azonban egymás után jelennek meg a testen hordható, viselője hőérzetét csökkenteni hivatott különféle kütyük is. A gallér-, karkötő-, mellény-, öltöny-, sapka- és egyéb formában elérhető hordható „személyi légkondicionálók” a hőguta elkerüléséhez hozzájárulva életmentők lehetnek, és akár részben ki is válthatják a jóval nagyobb energiafogyasztású légkondicionálókat. Ez a klímaügy szempontjából sem mellékes.

hordozható légkondicionáló
A Sony Reon névre keresztelt hordozható klímáját a gallérunkra lehet akasztani.
Forrás: Sony Reon

A fejlesztési versenyben olyan jól ismert nevek is részt vesznek, mint a termékével egyre sikeresebb Sony. A vetélkedés eredményeit már nemcsak az emberek, hanem társállataik, a kutyák és akár a macskák is élvezhetik miniventilátorral ellátott légkondicionált állatruhák formájában. A pandémia által ihletett kínai fejlesztők pedig egy olyan hordható légkondicionáló eszközt is megalkottak, amely az egészségügyi védőruha („szkafander”) viselőjét képes kellemes hűvösben tartani.

hordozható légkondicionáló
Az európai ízlés számára olykor furcsa távol-keleti piacon már mobil kutyahűtő is elérhető.
Forrás: theverge.com

Ördögi körben

A légkondicionálás iránti igény az ezredforduló óta éves átlagban 4 százalékkal erősödik, kétszer olyan gyorsan, mint a világításra vagy a vízmelegítésre való igény. Napjainkban a világon mintegy 2 milliárd hagyományos légkondicionáló működik, és bár az új klímák hatásfoka javuló tendenciát mutat, gyorsan növekvő számuk és jelentős fogyasztásuk miatt a helyiségek hűtése az épületek energiaigény-növekedésének egyik fő hajtóereje. A várakozások szerint a kereslet a következő évtizedekben tovább növekszik. Arányuk különösen a gyarapodó népességű forró égövi déli országokban alacsony, de 2010-ben még Magyarországon is csak 4 darab ilyen berendezés jutott 100 háztartásra, ami 2020-ig 14-re emelkedett. Várhatóan kevesebb mint két évtized alatt megduplázódhat a légkondicionálók száma.

A nagy áramfogyasztó légkondicionálók gyors terjedése jó példa a klímaváltozás által létrehozott ördögi körökre is. Ilyen jelenség például, hogy a jégsapkák, a gleccserek, a permafroszt felmelegedése miatti olvadás következtében csökken a fényt jobban visszaverő fehér felületek aránya, és növekszik a természetes metánszivárgás. Mindez hat a klímaváltozásra, fokozza a felmelegedést. A légkondicionálók esetében ez leegyszerűsítve nagyjából így néz ki: a felmelegedéssel több légkondicionálót vesznek az emberek, és minél több légkondicionáló működik, annál inkább nő a villamosenergia-fogyasztás, valamint a napjainkban még mindig döntően fosszilis erőművek által fedezett áramtermelési igény. Ez az üvegházhatásúgáz-kibocsátás növekedését, végső soron pedig a felmelegedés fokozódását vonja maga után.

A légkondicionálók, a ventilátorok és más klímaberendezések áramfogyasztása összességében a globális villamosenergia-igény körülbelül 10 százalékára rúg, de nem csak ez okozza a problémát. A légkondikból a bennük hűtőközegként alkalmazott vegyi anyagok, fluorozott szénhidrogének szivároghatnak, amelyek a szén-dioxidhoz és metánhoz hasonlóan üvegházgázok. Ezek a légkörbe kerülve fokozzák a globális felmelegedést. A két másik gázhoz képest azonban sokkal erősebb klímapusztító a leggyakoribb hűtőközeg, az R-410. Melegítő hatása kétezerszerese a szén-dioxidénak, ezért hatása a környezetre és az éghajlatra katasztrofális.

Kevesebbet tud a nagyoknál, de a célnak megfelel

A probléma mérsékelhető a légkondicionálók használatának tudatos korlátozásával. Energiamegtakarítási céllal az olasz kormány is így döntött, és a hatékonyság növekedése is javít a helyzeten. Ez azonban várhatóan kevés lesz a klímaberendezések fenntarthatóvá tételéhez. Ezt felismerve a világ számos pontján folyik új, alternatív légkondi-technológiák kifejlesztése Indiától Bill Gates startupjáig. Több nemzetközi együttműködés is elindult. Az új technológiákra szükség is van, hiszen – bár a hőséggel küzdő városok olyan egyéb megoldásokkal is igyekeznek hűteni magukat, mint például új zöldfelületek létrehozása – minden eszközt be kell vetni a nem csak kényelmi, hanem egyre sürgetőbb, már közegészségügyi probléma kezeléséhez.

Ilyen eszközök a kis méretű, hordozható és hordható személyi légkondicionálók is, amelyek teljesítménye ugyan nem mérhető a nagy méretű klímaberendezésekéhez, azonban erre nincs is szükség. A teljes épületek helyett az egyének közvetlen hűtése ugyanis sokkal kevesebb energiát igényel. Ez jóval olcsóbb és klímabarátabb megoldássá teszi a szóban forgó kütyüket a klímaberendezésekhez képest.

hordozható légkondicionáló
A fejhallgatóhoz hasonló zsebklíma az ember tarkóját képes hűteni.
Forrás: amazon.co.uk

A piac legnagyobb szegmensét a nyakba akasztható légkondik alkotják, melyek magyarországi netes áruházakból is számos változatban rendelhetők. A leginkább egy nagyobb fülhallgatóra emlékeztető berendezések között akadnak 20 ezer forintnál olcsóbbak is. A felső kategóriás modellekért azonban sok 10 ezer forintot kell kifizetni. Az úgynevezett Peltier termoelektromos hűtőelemmel működő kütyük több fokozatban üzemeltethetők. A tesztek szerint a hátul a nyakra simuló félvezető hűtőlemez, valamint a ventilátorok hatékonyan képesek csökkenteni a testhőmérsékletet. A technika fejlődésének köszönhetően a hatékonyság javul, az akkumulátorok pedig egy töltéssel képesek akár órákon át is működtetni az eszközt, hacsak nem a legmagasabb fokozaton és sűrűn kapcsolgatva használjuk.

A hordható légkondicionálókat természetesen nem lehet teljesen összevetni a hagyományos klímaberendezésekkel. A szabadban, tömegközlekedési eszközökön vagy áramszünetek idején azonban a hűsítő szolgáltatás túlzás nélkül akár életmentő is lehet. A jelenlegi energiapiaci krízisben és az energiaárak emelkedésére tekintettel az alacsonyabb beszerzési és üzemeltetési költségek még versenyképesebb alternatívává teszik a hordható mini légkondicionálókat a hagyományos, nagy méretű klímaberendezésekkel szemben. Ez újabb lökést adhat terjedésüknek akár Magyarországon is.

search icon