Hűsítő megoldások légkondi helyett a forró napokra

Hűsítő megoldások légkondi helyett a forró napokra
Hűsítő megoldások légkondi helyett a forró napokra

Már a tavalyi nyár is több mint egy fokkal melegebb volt az átlagnál hazánkban, a tendencia pedig folytatódni látszik: egyre több forró nap vár ránk a jövőben.

Még csak július eleje van, de az elmúlt két hétben máris jócskán kaptunk a kánikulából. Ilyen hőségben aki csak teheti, bekapcsolja a légkondicionáló készülékét.

Viszont nem mindenki engedheti meg magának, hogy drága berendezést vásároljon, és fizesse a megnövekedett áramszámlát. Akadnak olyanok is, akik környezettudatosságuk miatt nem szeretnének mesterséges léghűtést. A túlzott meleg ellen viszont védekezni kell, hiszen a hosszan tartó túl magas hőmérséklet a szervezetünket igencsak megterheli, és nehéz megteremteni a pihentető alvás feltételeit is.

Könnyebb hűvösen tartani a lakást, mint a már felmelegedett teret visszahűteni

Az első és legfontosabb lépés a házunk, lakásunk megfelelő szigetelése, hiszen nemcsak a komfortunknak és a pénztárcánknak tesz jót egy kellően szigetelt épület, hanem jelentősen csökkenti a fűtésre és a hűtésre használt energia mennyiségét is. Nem véletlenül építették régebben előszeretettel vályogból a házakat. Manapság pedig szerencsére a különböző szigeteléstechnikák igen széles palettájáról válogathatunk.
Ha viszont nincs szigetelt, jól záródó nyílászárónk, a téli hideg ellen bevált praktikák nyáron is segíthetnek. Ragasszunk fel ablakszigetelő szalagot, vagy egyszerűen tegyünk a résekhez párnát, törülközőket.

Az, aki kertes házban, zöldövezetben lakik, könnyebb helyzetben van, mint a betonrengetegben élők, hiszen az árnyat adó fák már önmagukban is jelentősen hűsítik a környezetet. Ha esetleg saját kertünkben nincs elég fa, érdemes ültetni néhány csemetét olyan helyekre, ahol majd megnőve árnyékolják az ablakokat. Noha ez a „befektetés” csak jó néhány év alatt térül meg, mindenképpen megéri, főleg akkor, ha gyümölcsfát választunk erre a célra.

Bár sokan idegenkednek tőle, illetve a városi legendák szerint mindenféle bogaraknak és rágcsálóknak ad otthont, csodaszép és nagyon hatékony, természetes hőszigetelő növény a borostyán. Gyorsan nő, minimális gondozást igényel, oxigént termel, télen melegíti, nyáron pedig hatékonyan hűti a falakat.

A borostyánnal fedett fal nemcsak szép, de hasznos is.

Szellőztess éjszaka!

Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik csendes, tiszta levegőjű helyen laknak. Ebben az esetben egész éjszakákra nyitva lehet hagyni az ablakokat, kora reggelre a legnagyobb kánikulában is több fokot tudunk hűteni a beltéri hőmérsékleten.
Ha erre nincs lehetőség – mert, mondjuk, a belvárosban lakunk, vagy a szomszéd kutyája egész éjjel ugat – egy kereszthuzattal rövidebb idő alatt is kellemesebb klímát varázsolhatunk magunknak. Ha a lakás kialakítása miatt nem tudunk huzatot csinálni, tegyünk egy ventilátort az ablakhoz úgy, hogy a kinti hűvösebb levegőt beáramoltassa a szobába.
A nyitott ablakok hatékonyságát tovább növelhetjük, ha bevizezzük a függönyt, és azon keresztül engedjük át a huzatot.

Egyszerű készülékek is segíthetnek

Amennyiben van a fürdőszobában, konyhában pára- illetve szagelszívó, ezek szintén segíthetnek a meleg elleni védekezésben, mert kiszippantják a felmelegedett, elhasznált levegőt a lakásból a szabadba.

Jó megoldás lehet egy párátlanító készülék is, amely kiszívja a nedvességet a levegőből. A párás meleg sokkal kellemetlenebb, mint a száraz forróság, így magasabb hőmérsékletben is sokkal komfortosabban érzi magát ember és állat egyaránt, ha alacsony a páratartalom.

Az álló ventilátoroknál jóval hatékonyabb egy minőségi, plafonra szerelt eszköz. Ezek ára töredéke a légkondicionálókénak. A mennyezeti ventilátorokat nyáron úgy kell beállítani, hogy a padlóról felfelé mozgassa a levegőt, így a hűvösebb levegőt fogja a mennyezet felé szívni. Ezek előnye még, hogy télen a másik irányban működtetve a fűtésszámlánkat is csökkenti.

Mennyezeti ventilátor

Költségesebb, de hasznos

Remek megoldás a feltekerhető vagy összecsukható napellenző az ablakok és más üvegfelületek fölött. Hátránya, hogy nem éppen olcsó, sőt. A jobb típusok ára vetekszik a légkondicionáló berendezésekével, de ha nem a spórolás, hanem a környezettudatosság a célunk, nagyszerű választás lehet.

Hasonlóan működőképes és ráadásul mutatós a szintén olcsónak éppen nem mondható zsalugáter, amit ha nappalra bezárunk, kiválóan távol tartja a melegítő napsugarakat. Hátránya viszont, hogy a lakásban elég sötét lesz napközben is.

Biztos védelem a napsugarak ellen: napellenző és zsalugáter

Sokat segíthet a hővédő ablakfólia is. Bár igen költséges, de egyes típusai akár 80 százalékos hővédelmet ígérnek. Igaz, itt a fénycsökkenés is jelentős. 40–60 százalékos hővédelem esetén csupán 20 százalékos a fénycsökkenés, így érdemesebb talán ezt a típust választani, ha valaki fólián gondolkodna.

Apró trükkök

Kis dolgokkal is sokat tehetünk a forróság ellen, néhány egyszerű praktikával jó pár fokkal hűvösebben tarthatjuk lakásunkat. Csukjuk be például az összes ablakot nappalra, és húzzuk be a függönyt, engedjük le a reluxát, zárjuk ki a meleget és az erős napsugarakat! Hozzá kell tenni azonban, hogy a külső árnyékolás jóval hatékonyabb, mint a belső sötétítés, hiszen úgy tudunk a legjobban védekezni a meleg ellen, ha be sem engedjük az ablakon a tűző napsütést.

Ha van olyan szoba vagy helyiség, amelyet nem használunk, csukjuk be az ajtaját, hogy minél kisebb területet kelljen lehűtenünk. Így a már lehűlt levegő sem áramlik szét feleslegesen.

Hűvösebb lesz a lakásban, ha nappalra behúzzuk a függönyöket.

Pihentető alvás kánikulában is

Ha bírja a hátunk, aludjunk minél alacsonyabban, tegyük le a matracunkat a földre. Sőt, ha a házban erre is van lehetőség, éjszakára költözzünk le a pincébe, alagsorba!

Használjunk hűtőpárnát! Nemcsak a kisállatoknak jön jól a forró nyári napokon egy hűsítő matrac, nekünk is kellemesebbé teheti a tikkasztó éjszakákat egy ilyen praktikus eszköz. A boltokban kaphatók vízzel vagy zselés betéttel működő párnák, illetve anyaguk révén hő- és nedvességelvezető termékek is.

Azzal is sokat segíthetünk, ha megfelelő textilből készült ágyneműt választunk: a gyapjú, a flanel és a plüss például melegítenek, de a pamut és a szatén hűvösen tart éjszaka is. Ha pedig lefekvés előtt fél órával betesszük a hűtőbe a vékony, nyári takarónkat, biztosan sokkal könnyebb lesz majd álomba szenderülni.

Egy hűtőpárna és a megfelelő ágynemű a legmelegebb napon is nyugodt alvást biztosít.

Mit ne tegyünk?

Amennyiben nem életbevágó, érdemes a sütőben sütést a kánikula idejére hanyagolni. Ha valamiért mégis be kell kapcsolnunk a sütőt, akkor ezt lehetőleg késő este tegyük, amikor a fentebb említett módon át tud szellőzni a lakás, illetve használjuk a konyhai szagelszívót is!

A mosó- és szárítógépet is érdemes az esti órákban elindítani, vagy az esetleges hűvösebb napokra tartogatni a nagymosást.
Ha nem feltétlenül szükséges, a legjobb, ha a kánikulában egyáltalán nem használunk olyan háztartási eszközöket – például vasalót, gőzölőt stb. –, amelyek hőt termelnek.

Házilag barkácsolt légkondi?

Akinek van kedve, türelme és tehetsége, bátran kipróbálhat egy DIY légkondicionáló ötletet. Szerencsére az internet tele van jobbnál jobb praktikákkal, akár magyar, akár külföldi oldalakon keresgél az ember.

Házilag barkácsolt légkondi
Forrás: pinterest

Végezetül akár a jeges ventilátor ötletét is kipróbálhatjuk, bár a végeredményről megoszlanak a vélemények. Ehhez nem kell más, mint egy tál jég és egy asztali ventilátor. Egyszerűen tegyük a tál jeget a készülék elé, majd kapcsoljuk be az eszközt: hűsítő, jeges fuvallat fogja elárasztani a szobát.

Forrás: https://www.readersdigest.ca

search icon