Már Európát ostromolják a hőhullámok
Már Európát ostromolják a hőhullámok

Franciaország déli vidékein csütörtökön, idén először, elérte a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet, mely várhatóan ma tetőzik 41-42 Celsius-fok környékén. A súlyos hőhullám, mely Észak-Afrika felől érte el a kontinenst Spanyolországban is komoly problémákat okoz, ahol máris több mint 1600 hektár erdő vált a tüzek martalékává.

Sokat írtunk az elmúlt hónapokban a világszerte pusztító hőhullámokról, melyek a nyár beköszöntével most Európába is megérkeztek, a szakértők azonban szokatlanul korainak tartják az időzítést. Ráadásul máris súlyos következményekkel kell szembenézni.

A hőség miatt a Bordeaux környéki Gironde megye betiltotta a szabadtéri nyilvános rendezvényeket és a légkondicionálás nélküli fedett helyeken tartott rendezvényeket, több déli megyében pedig a legmagasabb fokozatú riasztást (vigilance rouge – vörös riasztás) adták ki.

Spanyolországban a múlt hét vége óta tart a szokatlanul meleg idő, mely 1981 óta a legkorábbi hőhullám. A hőmérséklet az ország számos részén meghaladta a 40 Celsius-fokot, ráadásul a forróság éjszaka sem enyhül, csupán 20–25 Celsius-fokig süllyed. A meleg nyomán fellobbanó erdőtüzek Katalóniában a leghevesebbek, ahol 20 ezer hektárnyi erdőt és mezőgazdasági területet fenyegetnek.

Aggodalomra adhat okot, hogy az egyébként is száraz tavasz után a hőhullám komoly terméskieséshez vezethet a búza esetében, melyből mindkét ország komoly termelőnek és exportőrnek számít. Az elemzők szerint a terméshozamok bármilyen csorbulása gondot okozhat egész Európában, hiszen az ukrajnai ellátás bizonytalan a háború miatt.

search icon