Az erdőirtás miatt nem árusítják tovább a brazil marhahúst több európai szupermarket-láncnál
Az erdőirtás miatt nem árusítják tovább a brazil marhahúst több európai szupermarket-láncnál

Hat európai áruházlánc jelentette be a héten, hogy felhagy a Brazíliából származó marhahústermékek értékesítésével, mert azok termelése és az Amazonas esőerdeinek pusztítása között szoros összefüggés van.

Ahogy a Reuters írja, az érintett termékek többsége a világ egyik legnagyobb húsipari cégéhez, a brazil JBS SA-hoz tartozik. A vállalat korábban elkötelezte magát amellett, hogy 2040-ig elérik a nettó nulla kibocsátást, illetve jelezték, hogy zéró toleranciát tanúsítanak az illegális erdőirtással szemben. Ez azonban nem győzte meg az európai áruházláncokat.

A bojkottot hirdető áruházak között van a Carrefour belga és az Auchan francia részlege mellett a Hollandia legnagyobb szupermarket-láncának számító Albert Heijn is.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az Amazonas esőerdeinek irtása komoly lendületet vett Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépésével. A pusztítás odáig fokozódott, hogy 2021-ben 15 éves csúcsot ért el az erdőirtás, nagyjából 15 ezer négyzetkilométernyi területen tüntetve el az erdőket. Ez valamivel nagyobb, mint Veszprém-, Jász-Nagykun-Szolnok- és Baranya megye együttes területe.

Az elpusztított területek jelentős részén marhatenyésztés folyik. Ahogy az nemrég kiderült, a JBS úgy próbálja jobb színben feltüntetni magát, hogy közvetetten szerzi be az illegálisan kiirtott területekről származó marhákat. Az ilyen helyen nevelt állatokat törvényesen működő gazdaságok veszik meg, a vállalat pedig ezekről a helyekről szerzi be a szarvasmarhákat.

search icon