Az EU 3 milliárd fát ígért 2030-ig: hol tartunk most?

Az EU 3 milliárd fát ígért 2030-ig: hol tartunk most?
Az EU 3 milliárd fát ígért 2030-ig: hol tartunk most?

2020 májusában az Európai Bizottság közzétette a biológiai sokféleséggel kapcsolatos stratégiáját, amelyben az a cél szerepelt, hogy 2030-ig hárommilliárd új fát ültessenek az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a munkahely-teremtés érdekében.

Ez a mi ígéretünk. Hárommilliárd fa ültetése. A megfelelő fákat, a megfelelő helyen, a megfelelő okból. Ez is egy része az éghajlatváltozás elleni küzdelemre és a biológiai sokféleség csökkenésének megállítására irányuló erőfeszítéseinknek” – mondta Virginijus Sinkevičius, az EU környezetvédelmi biztosa.

Az uniós végrehajtó testület szerint az EU-ban a hárommilliárd fa ültetése növeli az erdők területét és ellenálló képességét és segít a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordításában, miközben elősegíti a globális felmelegedéshez való alkalmazkodást.

Két év elteltével azonban az EU messze van ettől a céltól. A 2021 decemberében az előrehaladás nyomon követésére indított nyomkövető rendszer azt mutatja, hogy június 15-ig az EU 2 946 015 fát ültetett, ami a hárommilliárdos cél 1%-át sem éri el. Ez azt jelenti, hogy a következő hét és fél évben még 2 997 053 985 fát kellene elültetni.

A rendszerben részt vevő országok között is óriási különbségek vannak. Néhányan, mint például a Cseh Köztársaság, Franciaország és Olaszország végzik a legnagyobb munkát, míg mások nem igazán járultak hozzá a cél eléréséhez.

Az uniós végrehajtó testület szerint a fákat nemcsak az erdőkbe, hanem a vidéki és városi területeken is el kell ültetni. A városokban a fák előnye, hogy hozzáférést biztosítanak a természethez és árnyékot adnak. Eközben a vidéki területeken elültetett fák pedig az agrárerdészetet támogatják.

Forrás (euractiv.com)

search icon