Az EU napenergiával helyettesítené az Oroszországból származó kőolajat

Az EU napenergiával helyettesítené az Oroszországból származó kőolajat
Az EU napenergiával helyettesítené az Oroszországból származó kőolajat

Ezen a hét nagy esemény történt az EU-ban, mivel az Európai Bizottság mindent megtett a megújuló energiaforrások, különösen a napenergia érdekében. 2022 márciusában, Ukrajna orosz megszállását követően az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy teljesen megszünteti az orosz gáz-, olaj- és szénimporttól való függőségét. Felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2022 májusának végéig dolgozzon ki egy tervet arra vonatkozóan, hogyan lehet ezt megvalósítani. Ennek eredménye a REPowerEU terv.

A terv kötelezettséget vállal a megújuló energiaforrásokkal foglalkozó vállalkozásokkal való partnerségre, valamint a nap- és szélenergiaprojektek gyors bevezetésére, rövid távon pedig a megújuló hidrogén bevezetésére. Ez magában foglalja az első uniós szintű hidrogénprojektek nyárig történő jóváhagyását. Emellett egy hidrogéngyorsítót is terveznek, amely 17,5 gigawatt teljesítményű elektrolizátorokat fog építeni. Ez 2025-re 10 millió tonna megújuló hidrogénnel látná el az EU iparát.

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa a terv nyilvános bemutatásakor nyilatkozott a sajtónak: „2030-ra a szélenergia részesedése az energiatermelési kapacitásokon belül a jelenlegi 33%-ról 67%-ra fog megduplázódni. A legnagyobb villamosenergia-forrás az EU-ban addigra pedig a napenergia lesz, amelynek több mint fele a háztetőkről származik majd.”

2026-ig minden 250 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű új középület és kereskedelmi épület esetében kötelező lesz a tetőtéri napenergia használata.  A jelenleg épülő épületekre 2027-ig, a lakóépületekre pedig 2029-ig kell napelemeket telepíteni.

A jelentés kritikusan megemlíti a csatlakoztatott eszközök, például az akkumulátorok és a hőszivattyúk közötti átjárhatóság fontosságát is. Részletezi az olyan intézkedéseket, mint a szabványosítás vagy a digitális csatlakoztathatóság nyílt forráskódú megoldásai.

Tehát megmutatták, hogy igen ambiciózus célokat tűztek ki. De elég részletes útitervet is kapunk arra vonatkozóan, hogyan juthatunk el odáig. Ez magában foglalja az állami és magánfinanszírozásra vonatkozó elképzeléseket is, és hangsúlyozza, hogy e célok eléréséhez képzett munkaerőre van szükség.

Csak találgatni lehet, hogy az EU különböző tagállamai hogyan fogják ezeket az elképzeléseket helyi szinten megvalósítani, illetve, hogy az ütemterveket hogyan hajtják majd végre. De mivel az események gyorsan haladnak, hamarosan kiderül.

Forrás (thenextweb.com)

search icon