Az EU véget vetne a méhek pusztulásának
Az EU véget vetne a méhek pusztulásának

Az EU bemutatta a beporzók védelmére létrehozott „Buzz Lines” nevű tervét, amelynek célja a beporzók visszaszorulásának megállítása 2030-ig.  

A változó földhasználat, a növényvédő szerekkel folytatott intenzív mezőgazdaság, a szennyezés, az idegenhonos inváziós fajok, a kórokozók és az éghajlatváltozás a beporzó rovarokat fenyegető veszélyek közé tartoznak. 

Az EU által előterjesztett hétéves terv növelni fogja a rovarok megfigyelését a 27 tagállamban, azzal a céllal, hogy megállítsa a beporzók populációjának csökkenését – olvasható a Reuters beszámolójában.  

Egy méh látható cseresznyevirágzási szezonban a berlini Lichterfelde kerület egyik utcáján. REUTERS/Fabrizio Bensch

A Bizottság javasolta a peszticidhasználat mérséklését és a beporzók élőhelyeinek javítását a mezőgazdasági és városi területeken, továbbá a testület nyomon követi a káros növényvédő szerekre kiadott szükséghelyzeti engedélyeket, illetve meg is tiltja a használatát, amennyiben az nem engedélyezett. 

Franciaországban például elvetették azokat a terveket, amelyek lehetővé tennék a cukorrépa-termelők számára, hogy a méheket érintő kockázatok miatt betiltott növényvédő szert használjanak, miután egy európai uniós bíróság elutasította ezt a mentességet. 

A terv egy 2018-as kezdeményezés felülvizsgálata, amelynek célja a beporzók pusztulásával kapcsolatos ismeretek és a nyilvánosság tudatosságának a növelése volt. Az EU korlátozta továbbá három olyan neonikotinoid növényvédő szer használatát is, amelyek nagy kockázatot jelentenek a méhekre nézve. 

(Reuters)  

search icon