Az invazív fajok nem csak Európát sújtják
Az invazív fajok nem csak Európát sújtják

Afrikai országok számára dollármilliárdokban kifejezhető veszteséget jelent a betolakodó fajok elleni védekezés, ugyanis ezek jelentős terményveszteségeket és komoly környezeti károkat okoznak a kontinensen.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint évente 3,66 ezer milliárd dollár kárt okoz Afrikában az emberi tevékenységek révén a kontinensre került betolakodó állat- és növényfajok elleni harcra. Hogy kontextusba helyezhessük, ez nagyjából a német GDP 1,5-szerese.

A kiadások döntő többségét a haszonnövényeket fenyegető invazív gyomnövények eltávolítására költik. A svájci Nemzetközi Mezőgazdasági és Biotudományi Központ (CABI) munkatársainak cikke szerint az invazív fajok okozta többletmunkáknak igen káros gazdasági és társadalmi hatásuk van.

A betolakodó idegen gyomok eltávolítása nagyrészt fizetetlen munka, amelyet elsősorban nők és gyerekek végeznek, akiknek ezáltal kevesebb idejük marad a bevételszerzésre, a közösségi tevékenységekre vagy az oktatásra.

–mondja Rene Eschen, a tanulmány egyik szerzője

A tanulmány szerzői szerint elképzelhető, hogy eredményeik alábecsülik az invazív fajok okozta anyagi kár valódi mértékét, számításaik ugyanis nem terjedtek ki a gyomirtószerek árára, amellyel olyan fajok ellen küzdenek, mint az eredetileg Dél-Amerikában honos paradicsommoly.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Élő bolygónk)

search icon