Exponenciálisan nő az invazív fajok által okozott kár mértéke
Exponenciálisan nő az invazív fajok által okozott kár mértéke

Egy új kutatás eredményei szerint 1970 óta globálisan 1,3 ezer milliárd dolláros gazdasági kár keletkezett az az invazív növény-, és állatfajok tevékenysége nyomán, a kár azonban nagyon sokszor nem csak anyagi.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint az invazív fajok okozta kár exponenciálisan növekedett a vizsgált időszak előrehaladtával. Ez betudható a meg a megfelelő kontroll és a megelőzés hiányának, melyek egyébként több nagyságrenddel kevesebbe kerültek volna.

A tudósok kiemelték, hogy a probléma súlyosságához mérten nagyon kis érdeklődés övezi az invazív fajokat, pedig kártételük óriási. Például csak 2017-ben 163 milliárd dolláros kár keletkezett. Összehasonlításképp ez az összeg akkora mint az ENSZ és a WHO egy éves költségvetésének a 20 szorosa.

Közben azt sem szabad elfelejteni, hogy az invazív fajok túlnyomó többségét az ember hurcolta be, vagy egyenesen telepítette be. A tanulmány megállapításai szerint az invazív fajok többféle módon is okozhatnak kár:

  • Őshonos fajok kihalását okozhatják, hiszen a legtöbbször természetes ellenségek nélkül korlátlanul szaporodhatnak, illetve az őshonos fajok gyakran képtelenek védekezni ellenük.
  • Veszélyeztethetik az emberek egészségét, mert adott helyen új és veszélyes betegségeket hordozhatnak és terjeszthetnek, esetleg allergének lehetnek.
  • Komoly anyagi károkat okozhatnak a mezőgazdaságban, és tönkre tehetnek emberek által épített infrastruktúrákat is.

Ahogy arról már többször írtunk, az invazív fajok meglehetősen nagy problémát okoznak hazánkban is. Közismert példák a parlagfű vagy épp a krumplibogár (borítóképünkön), de tulajdonképp a hungarikumként kezelt akác is ebbe a körbe tartozik.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(The Converzation/zhvg)

search icon