Az ismert magyar klímakutató figyelmeztet: „A klímaváltozásnál égetőbb kérdés nincs”
Az ismert magyar klímakutató figyelmeztet: „A klímaváltozásnál égetőbb kérdés nincs”

Nem nagy lemondásokra lenne szükség, hanem olyanokra, amelyektől egészségesebben, kényelmesebben élünk. Most viszont egyelőre értelmetlenül pazarolunk, még több foszilis tüzelőanyagot akarunk égetni. Pedig jó üzlet lenne a zöldátállásba befektetni – többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett Ürge-Vorsatz Diánával, a CEU professzorával, az IPCC III. munkacsoportjának alelnökével az index.hu

A 2022-es Regional Startup and Innovation Day fő témája a fenntarthatóság volt, az eseményen az egyik előadó Ürge-Vorsatz Diana volt, aki arra biztatta a startupokat, hogy ha valamilyen problémára megoldást akarnak találni, akkor ne keressenek tovább, a klímaváltozásnál égetőbb kérdés nincs.

Mint előadásában elmondta, szükségünk van arra, hogy az üzleti élet teljesen máshogy működjön. Az innovatív induló cégek pedig segíthetnek ebben.

Példaként említette, hogy egy véges erőforrású bolygón nem működik már a jövőben, hogy gyorsan elhasználódó termékeket gyártunk. Jobb lenne, ha nem is lenne mindenből termék, hanem szolgáltatássá alakulna át. Például saját autó helyett jó alternatíva lehet egy megosztó szolgáltatás.

Véleménye szerint a városok szerkezetét olyanná kell átalakítani, hogy a városon belül ne legyen szükségünk autóra, mert mindenhova 5-10 perc alatt gyalog, biciklivel, rollerrel el tudjunk jutni.

„Ha megvalósítjuk azt, hogy nem kell annyit autózni, mert minden gyorsan elérhető gyalog, a tömegközlekedéssel, akkor onnan már jön a többi. Át lehet adni a sávokat a biciklistáknak, a gyalogosoknak, kiülős kávézóknak, fáknak. Ha a városok élhetőbbek, egyre többen költöznek majd vissza, ha visszaköltöztek, akkor kisebb lesz az autóforgalom, mert nem kell ingázni. Nem vágyálom ez, vannak városok, ahol ezt megcsinálták már: például Barcelona.” – teszi hozzá.

Arra a kérdésre, hogy „A klímaválság megelőzésénél mi az utolsó pillanat, ameddig léphetünk?”- a kutató így felelt:

Már elkéstünk.

Ahhoz van még három évünk, hogyha ez idő alatt sikerül visszafordítani a kibocsátások irányát, tehát tetőzne a globális kibocsátás, akkor még esetleg elérhetnénk, hogy csak 1,5 fokon tartsuk a globális felmelegedést. Ha e fölé megyünk, akkor kaszkádszerűen jönnek a válságok. Pedig már szerintem most is beléptünk a krízisek normalitásába: a pandémia már ennek az előjele.

A tudományos világban régóta mondtuk, hogy az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése miatt jönnek majd a világjárványok. Azt is megjósoltuk, hogy energiaválság lesz, de egyre többet beszélünk arról, hogy élelmiszerválság felé tart a világ. Jeleztük, hogy a klímaváltozás rátelepül a meglévő problémákra és felerősíti azokat. – ad borúlátó összefoglalást a helyzetről.

Ugyanakkor biztatásul megjegyzi, hogy „a legfontosabb az lenne, hogy a kibocsátást csökkentsük. Ha a jelenlegi szinten megállunk, még egy elég normális életünk lehet.”

(Forrás: index.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon