„Az olajcégek nem fognak önként lemondani a profitról”

„Az olajcégek nem fognak önként lemondani a profitról”
„Az olajcégek nem fognak önként lemondani a profitról”

Május végén egy holland bíróság történelmi ítéletet hozott, szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére kötelezték a Shellt. De van-e helye egyáltalán az olajcégeknek a zéró kibocsátás felé haladó gazdaságban? Van-e stratégiájuk a kibocsátás-csökkentésre, és miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk?

Többek között ezekről a kérdésekről szól az Azonnali.hu Helyzet című podcastjának legfrissebb epizódja. A vendég ezúttal Hidi János, a Cambridge Econometrics elemző- és tanácsadócég fenntartható befektetések menedzsere, a MOL egykori vezető energiaközgazdásza volt.

A téma azért is aktuális, hiszen a dohányipar mellett talán az olajipar az a szegmense a gazdaságnak, aminek legrosszabb a társadalmi megítélése.

Ez nem véletlen: az Amerikai Egyesült Államokban 2019-ben például az ember által okozott széndioxid-kibocsátás 92 százaléka fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származott, ezzel óriási mértékben hozzájárulva a klímaváltozáshoz.

A podcastból az is kiderül, hogy az olajcégeknek 2021-re már nem csak PR-okokból, hanem jól felfogott érdekükből is nyitniuk kell a fenntarthatóság felé: egyre több részvényes és befektető kíváncsi ugyanis arra, hogyan lesz 2050-ben is értékes mondjuk az Exxon, a MOL vagy a Shell portfóliója.

Továbbá választ kapunk arra is, miért van az, hogy bár a napenergia az olcsóbb, még mindig sok állam gondolkodik atomenergiában? Mi áll az elmúlt év benzinár-ingadozásai között? Mi a dekarbonizáció reális modellje, és megéri-e vajon racionális alapon is a háztetőre pakolt napelem?

Ha kedvet kaptál a beszélgetéshez, itt tudod meghallgatni.

(Forrás: azonnali.hu Kép: pexels.com)

search icon