Bírósági ítélet kötelezi a Shellt a kibocsátáscsökkentésre
Bírósági ítélet kötelezi a Shellt a kibocsátáscsökkentésre

Sokak szerint mérföldkövet jelent a klímaváltozás elleni harcban az a tegnap született ítélet, mely 2030-ra 45%-os kibocsátáscsökkentést vár el a Royal Dutch Shelltől.

A Hollandiában még 2019-ben a Friends of the Earth és további 6 környezetvédő civil szervezet illetve 1700 holland állampolgár által indított per ítélete precedensértékű lehet, mert a mostani az első alkalom, hogy egy vállalatot bíróság kötelez emissziójának csökkentésére.

A hágai kerületi bíróság szerint a Shellnek a 2019-es kibocsátásához képest 45%-al kell visszaszorítania Hollandiában realizált kibocsátását az évtized végére.

Ma a klíma nyert. (…) Ez az ítélet megváltoztatja a világot. Az emberek mindenütt követni fogják majd a példánkat és jogi lépéseket tesznek az olajvállalatok ellen.

–mondta Roger Cox, a Friends of the Earth ügyvédje

A Shell szerint a döntés kiábrándító, hiszen már most is dollármilliárdokat fektetnek alacsony szén-dioxid-kibocsátású megoldásokba, és 2050-es klímasemlegességi céljukat is kitűzték.

Az olajóriás ellen egyébként nem állt meg az a vád, hogy megsértette a fennálló kibocsátáscsökkentési kötelezettségeit, azonban a bíróság szerint a Shell éghajlatvédelmi céljai nem elég konkrétak és sokkal inkább azt célozzák, hogy vállalat jó színben tűnjön fel a fogyasztók előtt, semmint a saját felelősségét a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

Donald Pols, a holland Friends of the Earth vezetője szerint a mostani döntés „monumentális győzelem a bolygónk és a gyermekeink számára és mindannyiunknak nagy ugrás egy élhető jövő felé vezető úton”. Az ítélet kihirdetése után az tárgyalóterem előtt összegyűlt aktivisták hangos éljenzésben törtek ki.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(AlJazeera)

search icon