Az olajipari óriások számlájára írható az észak-amerikai erdőtüzek nagy része
Az olajipari óriások számlájára írható az észak-amerikai erdőtüzek nagy része

Egy, az Environmental Research Letters című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a világ legnagyobb fosszilisüzemanyag-termelői felelősek az Észak-Amerika nyugati részén tomboló erdőtüzek által felperzselt terület több mint egyharmadáért.

Kristina Dahl, a Union of Concerned Scientists nevű szervezet munkatársa  elmondta, hogy az Egyesült Államok nyugati részén és Kanada délnyugati részén pusztító erdőtüzek egyre súlyosabbakká váltak az elmúlt évtizedekben.

A lángok nagyobb intenzitással terjednek, nagyobb területeket pusztítanak el, magasabbra csapnak fel és több évszakon át tartanak

– fogalmazott a szakértő.

Mint mondta, fontos megérteni a fosszilisüzemanyag-vállalatok szerepét a kedvezőtlen változásokban, a cél az volt, hogy az ő szerepüket helyezzék reflektorba azért, hogy vállalják a felelősségüket a tüzekért és azok következményeiért.

A kutatól a vizsgált adatok és az éghajlati modellek kombinációjával haztározzák meg, hogy milyen mértékben járult hozzá a 88 legnagyobb fosszilisüzemanyag-termelő – például az ExxonMobil, a BP, a Chevron és a Shell – szén-dioxid- és metánkibocsátása a légköri aszályhoz. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek a vállalatoknak a kibocsátása felelős a globális átlaghőmérséklet 20. század eleje óta megfigyelt emelkedésének feléért, ami 0,5 Celsius fok. Ez a hőmérséklet-emelkedés 11%-kal súlyosbította a vízgőznyomás-hiányt az Egyesült Államok nyugati légkörében.

Megállapították, hogy a nagy vízgőznyomás-hiány miatt a levegő több nedvességet szív el a növényzetből és a talajból, ez pedig kiszáradásához és gyúlékonyabb aljnövényzethez vezet. Ahogy növekszik a vízgőzhiány, a tüzek által felperzselt területek mérete is nő.

A Union of Concerned Scientists tanulmánya szerint az Egyesült Államok nyugati és Kanada délnyugati részén nyolcmillió hektárnyi terület pusztulása írható a legnagyobb fosszilisüzemanyag- és cementtermelők számlájára, ami 1986 és 2021 között Észak-Amerika nyugati részén az erdőtüzek által felperzselt terület 37%-ának felel meg.

(Forrás: MTI)

search icon