Az őshonos facsemeték átvészelték az aszályos nyarat
Az őshonos facsemeték átvészelték az aszályos nyarat

A Pilisi Parkerdő közleménye szerint az idei egyik legnagyobb projektjük keretében a Beliczay-szigeten tavasszal elültetett több mint 60 ezer őshonos facsemete jelentős része átvészelte az aszályos nyarat.

Az Érd-Ófalu melletti Beliczay-sziget a város környékének legháborítatlanabb formájában megmaradt területe. Az érdi gát félkörívesen öleli körbe a szigetet, így annak árvizekkel gyakran elöntött területén részben megmaradt a Duna partjaira jellemző galériaerdő – ugyanakkor a szigeten lévő hatvanhét hektáros erdő nagy része eredetileg gazdasági céllal ültetett, egykorú és azonos génkészletű nemes nyár volt. Ezeknek közös jellemzője a rövidebb élettartam és a környezeti hatásokkal szembeni gyenge ellenállóképesség volt.

A terület rehabilitációja már 2021 nyarán megkezdődött, azzal a céllal, hogy őshonos fajok segítségével javítsák a Duna-menti erdők biodiverzitását. Fontos szempont volt, hogy a fenntartható, természetközeli erdőgazdálkodás megvalósulhasson, ezzel az erdő által biztosított ökoszisztéma-szolgáltatások a lehető legnagyobb mértékben rendelkezésre állhassanak a jövőben.

A tavaszi munkálatok során a korábbi állomány helyébe 10 ezer darab fehér nyár, 34 ezer darab szürke nyár, 2 ezer vénic és több mint 3 ezer mezei szil, 12 ezer korai juhar és 10 ezer mézgás éger csemetét ültettek el a Pilisi Parkerdő szakemberei. Mivel a terület nagyon látogatott, az érdiek népszerű sétáló- és kirándulóhelye, ezért az őshonos erdei fajokat – a városi parkokban is jellemző fafajként – több ezer platán is kiegészíti.

A Pilisi Parkerdő szakemberei az elmúlt napokban megvizsgálták az állományt, amely a vártnál jobban vészelte túl az idei rendkívül aszályos nyarat. Bár pótlásra szükség lesz, különösen az elegyfajok, illetve minimális esetben a főfafajként ültetett őshonos nyárfák esetében, de összességében a gondos tervezés és a csapadékos ősz megtette a hatását.

Mint írják, az érdi Beliczay-sziget korábbi egykorú, alacsony biodiverzitású – mindössze két fafajból álló –, ezért ökológiai szempontból sérülékeny faültetvényének helyén változatos fafajokból álló, a klímaváltozás negatív hatásainak ellenálló, stabil ökoszisztémájú, elegyes, puhafás ligeterdő születik a szemünk előtt. Ez az itteni termőhelyen szakszerű erdészeti beavatkozás nélkül csak évszázadok alatt alakulhatna ki.

Fotók: Pilisi Parkerdő

search icon