Az Unicef szerint egymilliárd gyermeket fenyegetnek súlyosan a klímaváltozás hatásai
Az Unicef szerint egymilliárd gyermeket fenyegetnek súlyosan a klímaváltozás hatásai

A Földön élő 2,2 millió gyermek csaknem felét veszélyeztetik súlyosan olyan, a klímaváltozással és a környezetszennyezéssel összefüggő hatások, mint a hőhullámok, árvizek, betegségek, aszályok vagy épp a légszennyezés.

A szervezet friss jelentése szerint a hatások egyike-másika szinte minden gyermeket elér, de több mint egymilliárd gyermek olyan országban él, ahol legalább 3-4 ilyen hatás is jelen van. A leginkább veszélyeztetett országok közé tartozik India és Fülöp-szigetek mellett a legtöbb szubszaharai ország is.

Jelentésünk először ad teljes képet arról, hogy hol és milyen mértékben vannak a gyermekek kiszolgáltatva az éghajlatváltozásnak, és rögtön borzasztó képet fest. Gyakorlatilag nincs olyan gyerek, akit valamilyen mértékben ne érintenének ezek a problémák.

–mondta Henrietta Fore, az Unicef ügyvezető igazgatója

Ahogy a jelentéssel kapcsolatban elmondták, a gyerekek rendkívül érzékenyek az éghajlati veszélyekre, jobban szenvednek a szélsőséges időjárási eseményektől mint a felnőttek. Eközben náluk több vízre és ételre van szükségük testsúlykilogrammra vetítve.

Ráadásul a legnagyobb veszélyben pont azok a fiatalok vannak, akik olyan országokban élnek, melyek a legkevésbé felelősek a klímaváltozásért. Fore arról is beszélt, hogy a fiatalokat jóval nagyobb mértékben kell bevonnunk a jövőt érintő döntésekbe, például a novemberi glasgow-i COP26 csúcstalálkozó keretében. Mint mondta, még van idő cselekedni, az Unicef pedig azon dolgozik, hogy a kormányok és a vállalatok tegyék prioritássá azokat a lépéseket, melyek megóvhatják a jövő generációit.

A jelentés egyébként szimbolikusan a Greta Thunberg-féle klímasztrájk kezdetének harmadik évfordulóján jelent meg. Ennek kapcsán a svéd klímaaktivista elmondta, hogy a fiatalok nem lehetnek áldozatok, sőt nekik kell vezetni a harcot, mert sajnos a világ még mindig nem kezeli vészhelyzetként a klímaváltozást. (Guardian)

search icon