Az űrbéli táplálkozás jövője lehet a mesterségesen előállított élesztő
Az űrbéli táplálkozás jövője lehet a mesterségesen előállított élesztő

A Nature Communications új tanulmányában a Macquarie Egyetem és az ARC Szintetikus Biológiai Kiválósági Központ kutatói felvázolják egy olyan személyre szabható élelmiszerrendszer vízióját, amely az ételek ízét, állagát és tápanyagtartalmát a földi társaikéhoz hasonlóan biztosítja.

Az intelligens bioreaktorok alkalmazásával, amelyek képesek szabályozni a meghatározott, módosított genetikai útvonalak kifejlődését, az élesztő sejtfiziológiáját úgy lehetne alakítani, hogy az élesztő biomassza élelmiszer-tulajdonságait is hangolni lehessen. A mikrobiális 3D-nyomtatott élelmiszer-technológiák lehetővé tennék az egyéni preferenciáknak megfelelő, személyre szabott élelmiszerek előállítását, méghozzá minimális hulladékkal.

A legjobb megközelítés az emberiség hosszabb űrutazásainak fenntartásához az élelmiszer helyszíni előállítása

– mondja Dr. Briardo Llorente, a Macquarie Egyetem Természettudományi Karának vezető szerzője.

Az űrbéli élelmiszerrendszerben használt elsődleges összetevő a Saccharomyces cerevisiae élesztő, egy olyan élelmiszeripari mikroorganizmus, amelyet évezredek óta használnak a sütésben, sörfőzésben és borkészítésben. Az élesztősejtek már eleve táplálóak, jelentős mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, kis mennyiségű zsírt és a legtöbb esszenciális aminosavat tartalmaznak, amelyeket az embernek az élelmiszerből szüksége van. A S. cerevisiae némi mérnöki munkával tovább erősíthető, hogy tápanyagokat, ízt, színt és textúrát is kaphat.

A tudósok úgy vélik, hogy a 3D-élelmiszernyomtatási technológiákat fel lehetne használni arra, hogy az űrhajósok számára egyedi ételeket készítsenek, felhasználva ezeket a módosított élesztősejteket.

Korábbi munkák becslései szerint a kiegyensúlyozott emberi táplálkozáshoz szükséges összes vitamin és makrotápanyag egy 3000 literes fermentációs tartályból napi 50-100 embert tudna táplálni. Az innovatív élelmiszerrendszer a körforgásos gazdasághoz is hozzájárul, mivel a módosított élelmiszerek alig hagynak hulladékot az űrutazók számára, miközben maximalizálják a Földön kívüli élelmiszertermelési lehetőségeket.

(forrás: phys.org)

search icon