Dollármilliós befektetés a mesterséges húsok iparába
Dollármilliós befektetés a mesterséges húsok iparába

A finanszírozás a kutatási létesítmény bővítési terveit és a laboratóriumi kereteken túlmutató termelési rendszer kiépítését támogatja. A befektetést megnyerő koreai vállalat az állati sejtek proliferációs és differenciálódási technológiáinak kifejlesztésén fog dolgozni. A fogyasztói bevezetés előtt még számos teendő akad, például a hatósági engedélyek megszerzése.

A mesterséges húsban több befektető is látott fantáziát. A koreai TissenBioFarm közlése szerint az új finanszírozást az Envisioning Partners nevű befektető cég vezette, a FuturePlay és a Stonebridge Ventures részvételével. Ez az új finanszírozás egy tavaszi, 400 000 dolláros tőkebevonást követ.

A TissenBioFarm azt állítja, hogy hatékonyan reprodukálja a hagyományos húsok textúráját, márványozottságát és tápanyagtartalmát. A vállalat szerint ez a technika úttörő a mesterséges húsok piacán. Az állati sejtek, illetve a funkcionális biofesték felhasználásával a gyártó képes egész darabokra vágott, mesterséges húsok előállítására.

A mesterséges húsok területén nagy kihívás sejttenyésztési módszerrel olyan vastag húst előállítani, mint egy steak

 – mondta Wonil Han, a TissenBioFarm vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

Hozzátette, hogy a hús textúrájának és márványozottságának a reprodukálása, és tömeges előállítása élvonalbeli technológiákat igényel. A mi technológiák a közeljövőben olyan kiváló minőségű tenyésztett húst fognak biztosítani, amely ízben, táplálkozásban, érzékszervi tulajdonságokban és árban is versenyképes lesz.

Az élethű műhústermékek előállításához a vállalat három olyan biotintát hozott létre, amelyek 100 grammonként körülbelül 0,33 dollárba kerülnek. A gyártó szerint az olcsó, versenyképes műhúsok előállításához elengedhetetlen, hogy költséghatékony technológiákat alkalmazzanak. A tinták mind a termesztett, mind a növényi alapú húsoknál alkalmazhatók.

A gyártó cég arra számít, hogy egy olyan jövőbeli élelmiszeripari vállalattá fejlődik, amely a mesterségesen tenyésztett hús népszerűségének előmozdításával felforgatja a piacot. Ezt azzal érnék el, hogy megoldanák az állatvágás etikai problémáit az új technológiájukkal. A most érkezett befektetői tőke lehetővé teszi, hogy elkezdjék kiépíteni a tömegtermeléshez szükséges infrastruktúrát, és tovább fejlesszék a mesterséges húsok előállításához szükséges technológiát.

(forrás: www.greenqueen.com)

search icon