Az űrből is látszik a floridai partokat fenyegető algamező
Az űrből is látszik a floridai partokat fenyegető algamező

Az Atlanti-óceánt ellepő gigantikus algamezőt a Dél-Floridai Egyetem kutatói évek óta vizsgálják, vándorlását folyamatosan nyomon követik. Az algamező, mely mérhetetlen pusztításokat okozhat, Florida felé halad, ami a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.  

A Sargasso-tenger színét kölcsönző Sargassum (Golffűnek is nevezett algaszőnyeg) évről évre növekszik, 2018-ban például a virágzó algamező összekötötte Amerikát és Afrikát. A kutatók viszont úgy vélik, a mostani virágzás ezt is jelentősen meg fogja haladni.

Amennyiben az algamező eléri Florida és Mexikó partvidékeit, az ökológiai katasztrófához vezethet. A fényt alig áteresztő hínártömeg belepheti ugyanis a korallokat, elzárva őket a napfénytől a partok mentén. De nem csak a természetet veszélyezteti az óriási algamező, a kikötők és a térség strandjai sincsenek biztonságban, írja a Daily Star.

A jelenség nem újkeletű, most viszont a partmenti infrastruktúrát is komoly veszély fenyegeti a szakértők szerint. A Sargassum részecskéi az erőművek, sótalanító üzemek szívószelepeit is eltömíthetik, és a hajós közlekedést is szinte teljesen megbéníthatják. Ezek együttes hatása a turizmusra is negatív hatást gyakorol, az előrejelzések szerint igen nagy kiesést eredményezhet a partok szennyeződése a szezonban.

(Forrás: dailystar)

search icon