Belgium 2025-ig lekapcsolná az összes atomerőművet az országban
Belgium 2025-ig lekapcsolná az összes atomerőművet az országban

A belga kormány megerősítette azt a korábbi döntést, amely szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolják az országban működő atomerőműveket, miközben fenntartják a kutatásokat és befektetéseket az új atomenergia-technológiákba – jelentette be Alexander De Croo miniszterelnök.

A 2003-ben hozott eredeti kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárják az összes nukleáris reaktort az országban. A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni.

A jelenlegi, hétpárti belga kormánykoalíció döntése értelmében négy éven belül bezárhatják a belgiumi atomerőműveket. Belgium két atomerőművében hét reaktor működik. A nukleáris energia jelenleg Belgium energiaellátásnak mintegy 40 százalékát biztosítja.

Noha az ország bezárja atomerőműveit, “nem zárja be kapuit az atomenergia új generációi előtt”. Belgium legkevesebb 100 millió eurót (mintegy 36 milliárd forintot) fektet a jövő atomenergiájának kutatásába, különös tekintettel a kisebb moduláris reaktorokra (SMR), melyekről itt olvashatsz bővebben.

A belga miniszterelnök tájékoztatása szerint a kormány új energiatörvényt tervez elfogadni, amelynek célja a kibocsátássemlegesség elérése, majd megtartása 2050 után is.

A végleges döntés március 18-án születhet az atomenergia fokozatos megszüntetéséről 2025-ig, az energiabiztonságért felelős belga ügynökség ugyanis akkor mutatja be az energiabiztonság hosszú távú szavatolásáról szóló jelentését.

(Forrás: alternativenergia.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon