Betiltják a „nem funkcionális” pázsitot egy amerikai államban
Betiltják a „nem funkcionális” pázsitot egy amerikai államban

A súlyos aszályokkal és vízhiánnyal küzdő Nevada állam megelégelte, hogy a lakosság és a cégek rengeteg vizet pocsékolnak el a csupán dekorációt jelentő fű locsolására.

Becslések szerint a Colorado-folyóból származó vízellátás akár 10%-át is megspórolják majd azzal, ha gátat szabnak a locsolt pázsit uralmának. Ez pedig igen fontos, hiszen a Grand Canyont is létrehozó folyó a térség első számú vízforrása. A locsolt gyepek csak Las Vegas területén az összes füves terület 31%-át teszik ki, mintegy 6 négyzetkilométert.

Az új szabályozástól, mely 2027-ben léphet életbe, azt várják, hogy egy főre vetítve napi 11 liter vizet spórolnak majd, ami tekintetbe véve, hogy a régió lakosságszáma meghaladja a 2,3 milliót, összességében igen jelentős megtakarítást jelenthet.

Ez persze nem azt jelenti, hogy eltűnnek majd a füves területek. A valószerűtlenül zöld, locsolt gyepek helyét őshonos, szárazságtűrő, kevesebb gondoskodást igénylő változataik vehetik majd át.

Nem ez az első ilyen rendelkezés az Egyesült Államokban, hiszen nagyobb szárazságok idején már vezettek be hasonló vízkorlátozó intézkedéseket más városokban is, azonban a mostani nevadai elképzeléssel szemben azok csupán ideiglenesek voltak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(EcoWatch)

search icon