Beton és acél helyett fából kellene építenünk a városainkat, hogy elérjük a klímacélokat
Beton és acél helyett fából kellene építenünk a városainkat, hogy elérjük a klímacélokat

Az évszázad végéig a 2 Celsius-fokos klímacél eléréséhez szükséges kibocsátás-csökkentés 10%-át takaríthatnánk meg, ha az új városi házak beton és acél helyett fából épülnének. A Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) friss tanulmánya szerint ehhez 149 millió hektárnyi új faültetvényre lenne szükség. A kutatók szerint a majdani erdők nem érintenék a jelenlegi mezőgazdasági területeket.

A Nature Communications című folyóiratban kedden közzétett tanulmány az első, amely elemzi, hogy milyen mértékű kibocsátáscsökkentést tesz lehetővé a „fából készült városokra” való nagyszabású átállás. A tanulmány eredményei szerint a világ növekvő városi lakosságának 90%-át lehetne középmagas – vagyis 4–12 emeletes – faéületekben elhelyezni 2100-ig, ezzel pedig 106 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátást előzhetnénk meg.

A világ népességének több mint fele él jelenleg városokban, és 2100-ra ez a szám jelentősen növekedni fog. Ez azt jelenti, hogy több otthon fog épülni acélból és betonból, amelyek többsége komoly szén-dioxid-kibocsátással jár. De van egy alternatívánk. Az új városi lakosságot középmagas, fából készült épületekben is elhelyezhetjük.

– mondta el Abhijeet Mishra, a tanulmány vezető szerzője

A PIK tudósai négy különböző földhasználati forgatókönyv segítségével a Magpie nyílt forráskódú globális földhasználati modellt használták a „fából készült városok” ötletéhez fűződő hatások valamint a gyakorlati megvalósíthatóság vizsgálatára. Az alap hipotézisük az volt, hogy az építőanyagok közül a fa rendelkezik a legkisebb szén-dioxid-kibocsátással, mivel a növekedése során elnyelt szén-dioxid nem kerül kibocsátásra, ha ilyen módon használják fel.

A tanulmánnyal kapcsolatban több környezetvédő szervezet ellenérzéseinek adott hangot. Egy ilyen jellegű terv végrehajtásához ugyanis, ahogy azt a tanulmányban is kifejtették, nem elegendő az ültetvényeken termelt fák felhasználása: a nem védett területeken található erdők egy részének kitermelésére is szükség lenne. Ez azonban többek közt a biodiverzitás további csökkenését vonná maga után.

Ráadásul a faültetvények ökológiailag alacsonyabb értéket képviselnek, és sérülékenyebbek is. Így az egyre gyakoribb tűzvészeknek is jobban kitettek.

A természetes, biodiverz erdők jobban ellenállnak a szárazságnak, a tüzeknek és a betegségeknek, így sokkal biztonságosabb szén-dioxid-tárolók, mint a faültetvények, amelyeket idén nyáron láttunk füstbe menni Portugáliától Kaliforniáig. A fa nagyobb szerepet játszhat az építkezésekben, de a világ faültetvényeinek megduplázása a felbecsülhetetlen értékű természet kárára egyszerűen őrültség, amikor a hús- és tejtermelés szerény mértékű csökkentése felszabadítaná a szükséges földterületeket.

– mondta Sini Eräjää, a Greenpeace európai élelmiszer- és erdőkampányának vezetője

Mások azzal érvelnek, hogy az egyre gyakoribbá váló tüzek mellett olyan építőanyagokra lenne szükség, melyek kevésbé gyúlékonyak. (The Guardian)

search icon