Biztonságosabb repülést a madaraknak
Biztonságosabb repülést a madaraknak

A MAVIR Zrt. nagyszabású nemzetközi programhoz kapcsolódott, mellyel igyekeznek megvédeni a madarakat a nagyfeszültségű távvezetékek által okozott balesetektől. A kezdeményezést azt hívta életre, hogy több mint 380 madárfaj, -beleértve a kritikus mértékben veszélyeztetett madarakat is- esetében dokumentáltak a távvezetékek és a közművek egyéb szerelvényei által okozott pusztulást.

Az Európai Unió LIFE programjából támogatást nyert Dunai szabad égbolt projektben több mint 245 kilométer hosszú, kiemelt jelentőségű távvezeték láthatósága növekszik, valamint a legveszélyesebb oszlopok közül több mint 3200-at alakítanak át a madarak biztonsága érdekében.

A terv megvalósításának több mint 5 éve alatt a 7 országból érkező 15 partner szoros együttműködést alakít ki, melyen keresztül a leghatékonyabb megoldásokat alkalmazzák a madarakat fenyegető veszélyek megelőzése érdekében. A program eredményeként több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenőhelye és telelőhelye mentesülhet a probléma alól.

(elobolygonk.hu)

search icon